Balkenende en Poppens

Balkenende spreekt in raadhuis Amstelveen op jubileum Probusclub

Amstelveen - Oud-premier Jan Peter Balkenende heeft gisteren op het raadhuis van Amstelveen een rede/ inspirerend betoog gehouden ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Probus 84 in Amstelveen. De titel van zijn betoog was: ‘Verantwoordelijk altijd, altijd verantwoordelijk.’

Balkenende startte zijn politieke carriere in Amstelveen, waar hij raadslid was. Hij kwam op uitnodiging van Probus 84, onderdeel van Probus Nederland, terug in het raadhuis. Probus telt in Nederland ruim 430 clubs. Probus is afgeleid van Professional en Business. De doelstellingen van de clubs zijn onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht en ontspanning. De leden hechten waarde aan het regelmatig ontmoeten van elkaar. Zo komt Probus 84 om de veertien dagen bijeen in de Veranda in Amstelveen.

Verantwoordelijkheid

In zijn betoog ging Balkenende in op het begrip verantwoordelijkheid in relatie tot werk en samenleving. Belangrijk in zijn ogen is het plezier dat mensen vinden in werk. Leeftijd is daarbij niet bepalend. Mensen willen vaak, ook op hogere leeftijd, doorwerken omdat ze werken als zinvol ervaren. Ze blijven betrokken. Voorwaarde is wel dat mensen gezond zijn en het lichamelijk aankunnen. Blijf in het leven nieuwsgierig is zijn idee en blijf nieuwe interesses ontwikkelen. Jongeren en ouderen kunnen in dit opzicht elkaar inspireren en elkaars kennis verrijken.

Balkenende ziet verantwoordelijkheid zelfs als richtinggevend principe van de 21e eeuw en verwijst naar zijn recente boek “Capitalisme reconnected”. Daarin pleit hij voor een herbezinning op het doorgeslagen kapitalisme. Het huidige systeem pleegt roofbouw op de aarde en leidt tot steeds meer ongelijkheid. Het korte termijn denken moet plaatsmaken voor een beleid gericht op welzijn en geluk van burgers met aandacht voor natuur en klimaat.     

Meer lezingen

Op de bijeenkomst waren naast burgemeester Tjapko Poppens ook de andere twee Probusclubs in Amstelveen/ Ouderkerk uitgenodigd. De jubilerende club wil mogelijk het initiatief nemen om een Probuslezing om de 2/3 jaar te organiseren, gehouden door een bekende Nederlander.

Voorzitter Rien Alink:  “Het is van groot belang om de maatschappelijk betrokkenheid, ook na pensionering, vast te houden en te continueren. Probusclubs willen dat uitdragen en stimuleren. Via lezingen die op de clubs worden gehouden, wordt onze interesse steeds weer gevoed. Het is zeer verheugend dat Jan Peter Balkenede deze “lezing” voor ons wilde houden. Zijn binding met Amstelveen komt opnieuw tot uitdrukking”.    


Meer nieuws

Algemeen 26 apr. 2024 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.