Sport in Amstelveen (23), de omnivereniging

Sport in Amstelveen (23), de omnivereniging

AMSTELVEEN – Een omnivereniging is een sportvereniging waar meerdere takken van sport worden beoefend. De basis van veel, nu zelfstandige sportverenigingen in Amstelveen ligt in zo’n omnivereniging. Om er enkele te noemen: NFC, Roda’23, KLM en RKAVIC.


- Lees verder onder deze advertentie -

Het Amsterdamse Ignatius College staat aan de wieg van twee nu oer-Amstelveense sportverenigingen, die broederlijk naast elkaar aan de oostelijk rand van Amstelveen voortleven. De in 1915 opgerichte voetbaltak van het Igantius College, die later door een fusie met de Rooms Katholieke Amsterdamse Voetbalclub (RKAV) verder ging als RKAVIC (maar in de volksmond nog steeds VIC wordt genoemd). De hockeytak is sinds de oprichting in 1946 niet van naam veranderd: HIC.

Nieuwer Amstelsch
De grootste van de Amstelveense omniverenigingen was wel de vooroorlogse Nieuwer Amstelsche Football Club, die in de meest hectische jaren rugby’ers, handballers, atleten, tennissers, volleyballers en natuurlijk een grote delegatie (zaal)voetballers in de gelederen had. Inmiddels beperkt NFC zich tot voetbal, maar vinden onder andere de atleten van AV Startbaan, dat zich in 1975 afscheidde, hun roots in NFC.

Bovenkerk
Een paar kilometer ten westen van het NFC-terrein aan de Sportlaan, zijn de velden van Roda’23 te vinden. Een echte Bovenkerkse club. Voorheen naamgever van een volleybal-, turn- en voetbalafdeling. De turnafdeling en de volleybaltak van de club bestaan niet meer als zodanig en de nog resterende leden zijn bij het ‘afscheid’ opgegaan in andere verenigingen.

Personeel
Een van de sportclubs, die nog steeds een van de meest diverse omniverenigingen is, is sportvereniging KLM met onder andere tennis, badminton, voetbal en De Vliegende Hollanders; DVH de honk- en softbalvereniging. Maar hier is dan ook sprake van een zogeheten personeelssportvereniging, van de nationale luchtvaartmaatschappij zoals duidelijk moge zijn. Tegenwoordig ook niet-KLM’ers zich mogen aanmelden (en worden aangenomen) dragen de verschillende takken nog steeds dezelfde naam.


Reacties