Gemeente Amstelveen

Wandeling langs historische Amstelveense oorlogslocaties

Amstelveen - De eerste door de gemeente georganiseerde wandeling langs Amstelveense locaties uit de Tweede Wereldoorlog voor komend voorjaar is volgeboekt. Het idee voor rondleidingen langs de locaties die staan beschreven in het boek Jaren van verduistering – De bezettingstijd in Amstelveen van Tini Visser is afkomstig van de bewoners zelf.

“Het is mooi om te zien dat er zoveel interesse is voor ons erfgoed”, zegt wethouder Herbert Raat in een persbericht van de gemeente. “Dit bewijst voor ons maar weer eens dat we zuinig moeten zijn op de gebouwen en locaties die het verhaal vertellen over Amstelveen in de oorlogsjaren.”

Gratis

Op de oproep van de wethouder om een gratis exemplaar van het boek van Tini Visser af te komen halen, werd ook al massaal gehoor gegeven. Alle ruim tweehonderd boeken die de gemeente in opslag had, zijn opgehaald. Raat deed de oproep in een artikel over het belang van behoud van historische locaties uit de Tweede Wereldoorlog.

Binnen een paar dagen hadden zich ook al voldoende personen aangemeld voor een eerste wandeling langs de oorlogsgeschiedenis van Amstelveen. De gemeente telt veel locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld in de oorlog. Voorbeelden zijn de Paulusbunker aan de Wolfert van Borsselenweg die door de Duitse bezetter is gebruikt, de voormalige ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 en de oude Kwik-Fitgarage aan de Amsterdamseweg 484-488.

Aanslag

De eerste twee zijn gemeentelijke monumenten. De Kwik-Fitgarage is door de Vereniging Historisch Amstelveen voorgedragen als gemeentelijk monument. De garage is in de oorlogsjaren geannexeerd door de Duitsers om als onderhoudsbasis te dienen voor auto’s en motoren. Aan het einde van de oorlog pleegde een verzetsgroep hier een aanslag waardoor enkele voertuigen onklaar werden gemaakt.

De gemeente heeft besloten het aantal wandelingen uit te breiden zolang er belangstelling voor is. “Wij blijven het verhaal vertellen over onze lokale historie. Het is belangrijk om nooit te vergeten wat er is gebeurd en om volgende generaties te leren dat dit ook nooit meer mag gebeuren”, zegt wethouder Raat. “Als gemeente willen wij daar een steentje aan bijdragen.”

Rondleidingen

Aanmelden voor de nieuwe rondleidingen kan door een mail te sturen naar historie@amstelveen.nl.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.