Visspecialist Schilder geniet van bijzonder frisse nieuwe haring
Amstelveen – De nieuwe haring is binnen. Volgens visspecialist Henry Schilder smaken de kersverse nieuwe maatjes dit jaar ‘fantastisch’.
Traditioneel werden de nieuwe haringen gisteren voor het eerst verkocht. Dus staat er bij de Volendammer Visspecialist Schilder op de Van der Hooplaan een speciale haringkar voor de deur. De eerste reacties over de smaak van de vis zijn lovend.
Fantastisch
‘De haring smaakt dit jaar echt fantastisch’, zegt de eigenaar van de Volendammer Visspecialist Henry Schilder zelf. ‘De vis is lekker fris. Het is echt een verse zilte haring. Je proeft de zee.’
Henry is een kenner en weet ook wel waarom de nieuwe haring dit jaar zo lekker smaakt. ‘Het is de laatste tijd mooi weer geweest en daarom was er veel zonlicht op het water. Hierdoor zit er veel plankton en andere voeding in het water. Dat is goed voor de haring. Ze hebben ook een lekkere volle buik.’
Belangrijk
De reacties van de klanten op de smaak van de haring zijn eveneens lovend. Ze willen allemaal de nieuwe haring proeven. Het zijn dan ook drukke tijden bij de Volendammer Visspecialist. ‘We hebben nauwelijks extra personeel en werken daarom allemaal zelf over om de haring zo lekker mogelijk klaar te maken. Want dat is natuurlijk ook heel belangrijk. Hoe we de haring precies bereiden? Dat hou ik liever geheim... Maar ik kan wel prijsgeven dat het belangrijk is dat de haring heel langzaam ontdooit.’
De komende dagen belooft het ook nog bijzonder druk te worden voor Henry en zijn collega’s. ‘We gaan langs bij verschillende haringparty’s. Het is wel jammer dat het Nederlands voetbalelftal niet meedoet aan het WK. Want tijdens een voetbalwedstrijd smaakt de haring altijd nog lekkerder. En de Nederlandse haringvlaggetjes doen het tijdens wedstrijden van Oranje ook altijd goed.’
Pijn
Veel mensen balen er zonder twijfel van dat het WK voetbal vandaag zonder Oranje van start gaat. Maar wellicht dat de extra frisse smaak van de nieuwe haring van 2018 de pijn enigszins kan verzachten.