Verdere uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen ‘Maar het is geen melkkoe’

Amstelveen - Gemeente Amstelveen gaat in 2024 opnieuw het aantal gebieden voor betaald parkeren met vergunning uitbreiden. Volgens het gemeentebestuur is de nieuwe uitbreiding geen melkkoe om de gemeentelijke financiën op peil te houden, maar eeen manier om de 'leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in Amstelveense wijken te waarborgen.'

Betaald parkeren in vier wijken

Vanaf juni wordt in Kostverloren Noord-Oost en Bankras Oost betaald parkeren ingevoerd. In oktober volgt de oostzijde van Keizer Karelpark West en invoering van betaald parkeren in het Oude Dorp staat in november/december gepland en is bovendien gekoppeld aan een nieuw mobiliteitsplan van de gemeente. Zie voor de exacte locaties de plaatjes onderaan dit artikel.

'Geen melkkoe'

'Parkeerbeleid is in Amstelveen is geen melkkoe, zoals in sommige andere gemeenten,' bezweert wethouder Herbert Raat (Parkeren, VVD). 'We gebruiken het om de parkeerdruk te kunnen reguleren. Wij vinden dat er genoeg parkeergelegenheid voor Amstelveners en hun bezoek moet zijn. We willen forenzen weren die hier gratis komen parkeren om bijvoorbeeld op het openbaar vervoer te stappen naar Amsterdam of Schiphol.'

Olievlekwerking

Raat vervolgt: 'We zien de afgelopen jaren een olievlekwerking vanwege het parkeerbeleid in Amsterdam, daarbij is het inwoneraantal in Amstelveen in 15 jaar tijd met 15.000 toegenomen (bijna 19 procent) tot 95.000. Dit heeft invloed op de parkeerdruk, zegt Raat.

Parkeerdruk

Uit parkeerdrukmetingen is gebleken dat de parkeerdruk in de genoemde gebieden dusdanig hoog is dat er betaald parkeren ingevoerd kan worden. In november 2023 zijn door de gemeente parkeerdrukmetingen uitgevoerd in de vier gebieden. Uit deze wijken komen ook regelmatig klachten over parkeeroverlast.

Om betaald parkeren in te kunnen voeren, moet de parkeerdruk minimaal 85% zijn in een gebied van minimaal 40.000m2. In een aantal straten is de parkeerdruk lager dan dit percentage, maar deze straten worden wel meegenomen om er een logisch aaneengesloten gebied van te maken en te voorkomen dat door de olievlekwerking de parkeerdruk ook hier onacceptabel wordt. De parkeerdruk voldoet dus aan het beleid dat door de gemeenteraad is vastgesteld voor de invoering van betaald parkeren.

Bezoekersvergunning

Voor automobilisten zonder parkeervergunning gaat een maximale parkeerduur gelden van 2 uur a € 1,50 per uur. Bewoners kunnen een bezoekersvergunning aanvragen voor hun bezoek, zodat zij voor een langere periode en tegen een gereduceerd tarief kunnen parkeren. De bewoners in deze vier gebieden ontvangen binnenkort een brief met informatie over de invoering.

Bekijk hieronder de gebieden waar betaald parkeren wordt ingevoerd (rood gearceerd)

45 070324 kaart Bankras Kostverloren Oost_1.jpg
Juni: Bankras-Kostverloren Oost

45 070324 kaart Kostverloren Noord-Oost_1.jpg
Juni: Kostverloren Noord-Oost 

45 070324 kaart Keizer Karelpark West Oostzijde_1.jpg
Oktober: Keizer Karelpark West, oostzijde

45 070324 kaart Oude Dorp_1.jpg
November/December: Oude Dorp


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:55

Koningsdag Amstelveen: aanhouder wint, zonnetje breekt af en toe door

Amstelveen - De vrijmarkten in Amstelveen zijn traditiegetrouw vanmorgen vroeg op gang gekomen. Op de diverse vrijmarkt-hotspots  was het tot 09.00 uur redelijk droog, maar daarna trokken buien over Amstelveen. Het weer is vandaag wisselvallig met natte en droge periodes. Tegen de middag liet het zonnetje zich af en toe zien.

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.