Studentencampus Uilenstede: nieuwe prestatieafspraken moeten onder andere illegale onderhuur de kop indrukken

Amstelveen - Studentencampus Uilenstede, met bijna 3.500 studenten de grootste studentencampus van Noord Europa, staat de komende periode voor diverse uitdagingen. Huisvester DUWO, de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) en gemeente Amstelveen hebben daartoe nieuwe, langdurige prestatieafspraken vastgelegd.

Het blijkt dat er op Uilenstede  geregeld onderhuur of illegale verhuur van sociale huurwoningen plaatsvindt, onder andere via AirBnB. De gemeente en DUWO slaan de handen ineen om deze problematiek nu aan te pakken. Hiermee kunnen woningen worden vrijgespeeld voor studenten die er ook daadwerkelijk gaan wonen.

DUWO en VBU

DUWO en VBU zijn belangrijke partners voor de gemeente.  Ze houden zich bezig met de studentenhuisvesting in Amstelveen en vertegenwoordigen deze groep ook. DUWO bezit 2.570 onzelfstandige en 890 zelfstandige woningen. In het totaal zijn er 3.460 studenten woonachtig op de campus. Er is, naast de illegale onderhuur, nog een aantal uitdagingen die de komende periode aangepakt moeten worden. 

Daarom hebben de partijen nieuwe langjarige prestatieafspraken getekend. Wethouder Wonen Adam Elzakalai: 'Campus Uilenstede in Amstelveen is qua inwoneraantal de grootste studentencampus van Noord-Europa. Hier leven heel veel studenten samen. We moeten daarom met de partijen in het gebied, de VBU en DUWO, goede afspraken maken, bijvoorbeeld over de woningvoorraad, betaalbaarheid, duurzaamheid, onderhoud en brandveiligheid. Ook moet het een leefbaar en veilig gebied zijn.”

Openbare ruimte, fietswrakken

Ook in de openbare ruimte in Amstelveen spelen problemen. In Uilenstede wordt die openbare ruimte anders gebruikt dan in veel andere wijken van Amstelveen. Zo staan er relatief veel fietswrakken. Gemeente en DUWO gaan samen kijken hoe hier meer regie op gevoerd kan worden. Daarnaast wordt er gekeken hoe het centrale plein op de campus veiliger kan worden gemaakt, zodat het meer een plein wordt waar het prettig toeven is.

Verduurzaming bestaande woningvoorraad

Dit jaar presenteert de DUWO de ‘Visie op Gebouwen Uilenstede en hun Energievoorziening’. DUWO vertaalt de visie in 2024 naar een plan van aanpak op basis van een nulmeting van de gebouwen en een toets op de haalbaarheid van alternatieve energievoorziening. Hierin stemt zij af met de gemeente om zo tot een plan te komen dat past bij de gemeentelijke doelstelling en bij de doelstellingen van DUWO en de VBU. Waar nodig stemmen DUWO en de gemeente af met Liander.

Van het gas af

De afgelopen jaren zijn de oudere complexen van Uilenstede al verduurzaamd. Het energieverbruik staat voor deze complexen gelijk aan een energielabel-C. De zelfstandige eenheden van de nieuwere complexen hebben een energielabel-A. Daarmee voldoet DUWO aan de afspraken die het Rijk heeft gemaakt met de koepel van corporaties. DUWO staat de komende jaren voor de uitdaging om volledig van het gas af te gaan en hun bezit verder te verduurzamen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.