Wilfred Mooij

'Speel met je eigen risico'

Wilfred Mooij is financieel planner bij Geijsel Kroon, gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Wilfred geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van verzekeringen. Deze keer over de zorgverzekering. Op www.zorgverzekeringwijzer.nl kunnen de diverse aanbieders eenvoudig worden vergeleken.

In 2019 blijft het eigen risico op de zorgverzekering ongewijzigd op 385 euro. Dat is het goede nieuws. Minder goed nieuws is dat alle premies weer behoorlijk zullen stijgen.

Dit eigen risico geldt niet voor de huisarts, niet voor minderjarigen, verloskundige zorg en de aanvullende verzekeringen. Maar het eigen risico geldt wel voor kosten die daar vaak uit voortkomen zoals medicijnen, bloedonderzoek en het vervolgonderzoek aan de medisch specialist. Soms, heel soms, kun je het bezoek aan de dokter uitstellen waardoor je de kosten in het volgende kalenderjaar laat vallen.

Zelf sukkelde ik al heel lang met een knie en werd ik uiteindelijk door mijn huisarts verwezen naar de orthopeed. Daarbij had ik de keuze om die afspraak in het huidige of het volgende kalenderjaar te laten vallen. Er was geen gierende spoed dus de vervolgafspraak werd over de jaarwisseling heen getild. Met het gevolg dat alle kosten die ten laste van het eigen risico vielen in het volgende kalenderjaar werden gemaakt. Geen hogere wiskunde maar het scheelde me wel 385 euro.

Verwar het eigen risico niet met de eigen bijdrage. Dat is een bedrag of percentage van zorgkosten dat je altijd zelf moet betalen. Dit komt onder meer voor bij aangepaste schoenen, hoortoestellen, kunstgebit, kraamzorg en bepaalde medicijnen.

Het kan dus zijn dat je een hoortoestel aanschaft, waarvoor bijvoorbeeld 25% eigen bijdrage geldt. Dat deel moet je dan zelf betalen. De rest betaalt de basisverzekering, maar wel pas als je je eigen risico van je zorgverzekering overschrijdt. Met een beetje pech betaal je dit hoortoestel dus helemaal zelf. Als je dan nu nog een keuze hebt en even kunt wachten, bestel het hoortoestel dan volgend jaar. Maar natuurlijk niet als je in 2018 al je eigen risico hebt opgebruikt.

Veel verzekerden zien over het hoofd dat het wettelijk eigen risico niet geldt voor de vrijwillig afgesloten aanvullende verzekeringen. Denk hierbij aan de bril, de beugel, fysiotherapie en de tandarts.

We zitten er weer klaar voor. Tot 1 januari kun je overstappen. Maak je vergelijking op www.ZorgverzekeringWijzer.nl of loop even bij Geijsel Kroon in Ouderkerk aan de Amstel binnen.

De koffie staat klaar.

Wilfred Mooij
ZorgverzekeringWijzer.nl

 

 

 

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.