Blaudzun [Portretfoto: Isolde Woudstra]

Polke vs Blaudzun in Cobra Museum Amstelveen

Amstelveen - In het Cobra Museum wordt vrijdag 13 december 2019 onder de titel Polke vs Blaudzun, Muziek van onbekende herkomst, een bijzondere tentoonstelling geopend.

Kunstwerken van één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw, de bekende Duitse schilder en fotograaf Sigmar Polke (1941-2010), worden gecombineerd met een nieuwe tijdse muzikale beleving. Zanger en componist Blaudzun nam de uitdaging aan een zoektocht te beginnen naar ‘muziek van onbekende herkomst’, geïnspireerd op Sigmar Polke’s serie Musik ungeklärter Herkunft uit 1996.

Traditie

Het resultaat is even spannend als indrukwekkend. ‘Het ligt in traditie van de Cobra Beweging om hedendaagse makers in contact te brengen met de kunst van Cobra en er op die manier een nieuwe dynamiek aan toe te voegen’, licht Eric Wie van het Cobra Museum toe.

Blaudzun

‘Het idee een samenwerking aan te gaan met Blaudzun ontstond in de zomer van 2018 toen hij een bezoek bracht aan ons museum.’ Eric: ‘Het is ons gelukt een serie kunstwerken van Sigmar Polke naar het Cobra Museum te halen. Ondanks dat Polke één van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw was, wordt zijn werk niet vaak in Nederland getoond. We wilden echter graag een extra dimensie toevoegen aan deze serie werken. De titel van de Serie ‘Muziek van een onbekende herkomst’ gaf ons een prachtig excuus om Blaudzun te vragen hiermee aan het werk te gaan.’

Negen werken

Blaudzun kreeg alle vrijheid om zijn zoektocht als een muzikaal experiment aan te vangen. Hij koos negen werken die hij voorzag van een muzikale soundtrack. Samen vormen de composities een ‘score’ die gekoppeld is aan negen individuele werken van Polke, maar die ook als een gesamtkunstwerk gehoord en bekeken kunnen worden. Voor de muziek haalde hij (inter)nationale muzikanten bij elkaar zoals de vermaard Jazz Hoorn speler Morris Kliphuis.

3D

De opnameperiode, aan het einde van de zomer, bracht hem naar studio’s in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. In het museum is de muziek in een speciale 3D audio opstelling (11.1 surround) te beluisteren. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst geeft in samenwerking met Octobre en het Duitse label Glitterhouse de vinylplaat Blaudzun, Musik ungeklärter Herkunft (original Soundtrack) uit, die tegelijkertijd de catalogus is bij de tentoonstelling.

Deze verschijnt op 13 december op Spotify en Apple Music en is exclusief verkrijgbaar in het museum op 12” vinyl. Negen kunstwerken van Sigmar Polke zijn in de vinyl editie/tentoonstellingscatalogus als aparte prenten toegevoegd zodat mensen thuis het project kunnen herbeleven. Auteur en voormalig Volkskrant kunstrecensent Sacha Bronwasser heeft een essay bij de uitgave geschreven. Er zijn dertig gesigneerde artist edition’s met een foto van Blaudzun gemaakt door fotograaf Isolde Woudstra.

Vanaf 13 december 2019

Polke vs Blaudzun is te zien vanaf 13-12-2019. Nu is in het museum te zien: Intens Mexico (identiteit, politiek, seks en dood) en Nieuwe Nuances, vrouwelijke kunstenaar in en rondom Cobra.

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine, No44.] 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.