Piloten KLM dreigen met acties na mislukt cao-akkoord

Amstelveen – De KLM-directie heeft in de onderhandelingen voor een nieuwe cao het eindbod van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) afgewezen. De leden van VNV dreigen daarom met acties.

Met het afwijzen van het eindbod door de KLM-directie in Amstelveen, waar het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij is gevestigd, is er een impasse ontstaan om tot een nieuwe vlieger-cao te komen. De leden gaan daarom binnenkort acties ondernemen met als doel om de KLM-directie op andere gedachten te brengen.

Werkdrukverlichting

Het aannemen van nieuwe piloten en werkdrukverlichting is een breekpunt voor KLM, terwijl het voor de VNV hoogst noodzakelijk is om in de eigen medewerkers te investeren zodat de onderneming weer in balans komt en kan groeien. KLM deed gisteravond op het laatste moment nog een tegenvoorstel, maar de VNV ging hier niet mee akkoord.

“Er zijn al vier jaar grote crewtekorten en de piloten betalen daarvoor de prijs”, zegt Willem Schmid, vicevoorzitter van de VNV, vandaag op de website van de vereniging. “Dit erkennen vindt KLM lastig en dit oplossen lukt zogenaamd niet op korte termijn. Het komt de directie dus goed uit dat de crisis- en herstel-cao nog van toepassing is en we alle gaten in de planning van het bedrijf ook deze zomer weer proberen dicht te vliegen. Dit leidt iedere dag tot een hoge werkdruk en tekort aan sturing op het privéleven van piloten. Dat eist inmiddels zijn tol door hoger ziekteverzuim, maar ook door het uitvallen van vluchten en het daardoor kunnen verliezen van slots op Schiphol.”

Stakingen

Hoe de acties van de piloten er precies uit zullen gaan zien, is nog onduidelijk. Maar de voorbereiding is inmiddels in volle gang en het ligt in de lijn der verwachtingen dat er stakingen zullen gaan plaatsvinden. KLM vindt het volgens een bericht op verschillende media waaronder nieuws.nl ‘onbegrijpelijk’ dat VNV het laatste voorstel van de luchtvaartmaatschappij van de hand heeft gewezen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen vandaag 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.