Pedagogisch medewerkers Nick Bijl & Diana Turkenburg

'Pedagogiek zit in je DNA'

Amstelveen - Op 20 september 2018 is het de Dag van de Pedagogisch Medewerker. Reden genoeg voor kinderopvangorganisatie KinderRijk om haar medewerkers in het zonnetje te zetten. En omdat de kracht van KinderRijk in de enthousiaste en belangrijke werknemers zit, worden zij niet slechts een dag, maar de hele maand september in de spotlights gezet.

Beroepsopvoeders

Nick Bijl en Diana Turkenburg zijn al jaren vaste gezichten van de kinderopvangorganisatie. Nick als pedagogisch medewerker bij de buitenschoolse opvang Orion en Diana bij het kinder-dagverblijf aan de Maalderij. 'Pedagogiek zit in ons DNA. Het stroomt door onze aderen', zo zegt Diana. 'Het is zo mooi om onderdeel te zijn van de opvoeding van een kind en daarnaast is het werk ook ontzettend veelzijdig, dat maakt het zo leuk', vult Nick aan.

Autonomie

Een belangrijk speerpunt van KinderRijk is kijken naar het individu. 'Ieder kind is anders en ontwikkelt zich anders. Wij kijken naar de verschillende behoeftes per kind. En behandelen ze als kleine individuen. We respecteren de autonomie van alle kinderen', aldus Diana. Om kinderen te laten groeien in hun eigen kunnen is laten ontdekken belangrijk, zo vertelt ze verder.

'Knutselen we een sneeuwpop, dan mag een kind bij ons zelf bepalen hoe deze eruit komt te zien. Natuurlijk hebben we regels, maar niet voor de fantasie en creativiteit van een kind. Als de sneeuwpop blauw is, dan is hij vandaag blauw.'

Opgroeien

Als pedagogisch medewerker heb je een grote rol in de opvoeding van een kind. Diana: 'We bouwen echt een band met ze op. Het is dan zo fantastisch om de kinderen te zien groeien, letterlijk en ­ figuurlijk.'

Collega’s

Dat KinderRijk zich bewust is van het belang van goede pedagogisch medewerkers, die met hart en ziel hun vak beoefenen, moge duidelijk zijn. 'Ik heb een jongen in mijn groep die altijd een beetje op de achtergrond blijft staan. Als het me lukt om hem bij de groep te betrekken, lol met hem te trappen en hij met een lach van oor tot oor naar huis gaat, dan is mijn dag helemaal goed', vertelt Nick.

Naast goede medewerkers kijkt KinderRijk ook naar een goede mix van collega’s. 'Ieder heeft zijn eigen sterke punten en we vullen elkaar als collega’s aan, dat is fijn.'

Geïnspireerd

KinderRijk gaat uit van de kracht van een kind en is daarbij geïnspireerd geraakt door drie pedagogen. Thomas Gordon, Emmi Pikler en Loris Malaguzzi. Gelijkwaardigheid, fouten maken, ontdekken en de vrijheid krijgen om in eigen tempo te leren bewegen en spelen zijn de belangrijkste aandachtspunten van deze pedagogen en inmiddels van KinderRijk.

'Daarmee zijn ze hun tijd ver vooruit. Een kind kan veel meer dan we vaak denken', eindigt Diana. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij KinderRijk en haar medewerkers kijk dan op de website kinderrijk.nl voor meer informatie.

[Deze advertorial is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No. 32, september 2018]


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.