Onderzoek naar vaccinatiegraad expats in Amstelveen

Onderzoek naar vaccinatiegraad expats in Amstelveen Foto: Pixabay.com

Amstelveen – De gemeente wil dat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Amsterdam-Amstelland (GGD) uit gaat zoeken hoe het gesteld is met de vaccinatiegraad bij kinderen van expats. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van D66-raadslid Saloua Chaara.


- Lees verder onder deze advertentie -

D66 meldde eerder dat het aantal Amstelveense kinderen dat gevaccineerd wordt tegen ziektes die de overheid wil uitbannen, fors onder de landelijke norm ligt. Dit baart de  fractie van de democratische partij grote zorgen. ‘Het gaat hier om ziektes zoals mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. Deze ziektes zijn in Nederland verdwenen. Als te weinig ouders vaccineren, komen deze ziektes terug’, waarschuwde D66.

Verklaring

In verband met de zorgen heeft Chaara aan burgemeester en wethouders (b en w) gevraagd of er een verklaring is voor de lage vaccinatiegraad in Amstelveen en of er wat aan gedaan kan worden. In een antwoord meldt b en w dat de lagere vaccinatiegraad volgens de GGD vermoedelijk te maken heeft met het relatief hoge percentage expats in de gemeente.

De GGD voegt hier aan toe dat deze expats zeer waarschijnlijk wél zijn ingeënt, maar dat deze vaccinaties nog moeten worden verwerkt in het Rijks Vaccinatie Programma. Omdat deze verklaring niet met zekerheid is vastgesteld, wil de gemeente dat de GGD actie gaat ondernemen.

Gezondheidsrisico's

De gemeente heeft de GGD daarom opdracht gegeven om uit te zoeken hoe het precies gesteld is met de vaccinatiegraad van expats en de eventueel hiermee samenhangende gezondheidsrisico’s. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zal de gemeente bepalen of er wel of geen extra vaccinatie-inspanningen richting expats en hun kinderen nodig zijn. 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties