Nieuwe cao moet werkdruk bij KLM verlichten

Amstelveen – Vakbond FNV en KLM hebben afgelopen nacht in Amstelveen een akkoord bereikt over een cao voor het grondpersoneel. De luchtvaartmaatschappij gaat onder meer 300 nieuwe mensen aannemen om de werkdruk te verlichten.

In het akkoord is afgesproken dat 150 uitzendkrachten doorstromen naar een vast contract en 150 mbo-leerlingen worden opgeleid via een zogenoemd BBL-traject. Dit houdt in dat ze vier dagen per week gaan werken en één dag in de schoolbanken zitten.

Deeltijd

In het nieuwe akkoord zijn er ook afspraken gemaakt over de mogelijkheid tot deeltijd voor werknemers voorafgaand aan hun pensioen. Zo is afgesproken dat iemand die op of na 1 januari 2019 60 jaar wordt, gedurende 3 jaar 80 procent kan gaan werken tegen 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. Hierdoor kunnen oudere werknemers eerder afbouwen en tegelijkertijd plaatsmaken voor jongeren.

In het akkoord is ook afgesproken dat het KLM-grondpersoneel per 1 november 2018 1 procent loonsverhoging krijgt. Per 1 februari 2019 komt hier nog eens 1,5 procent bij.

Werkdruk

Uit onderzoek blijkt dat de werkdruk bij de KLM heel erg hoog is. Dit kan leiden tot lichamelijke schade voor werknemers. Daarom eisten de leden van de FNV dat er een afspraak kwam over uitstroommogelijkheden voor oudere werknemers.

‘Het is goed dat KLM inziet dat het fysiek zware werk zijn tol eist van de werknemers en dat dit structureel moet worden opgelost’, zegt Jan van den Brink van FNV Luchtvaart op de website van de vakbond. ‘Deels kan dit door de werkdruk te verlagen dankzij extra personeel en deels door afspraken over eerder uitstromen waardoor meer jongeren kunnen instromen.’

Het akkoord op hoofdlijnen wordt de komende dagen voorgelegd aan de leden van FNV Luchtvaart.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.