Gemeente Amstelveen

Mogelijk twintig nieuwe monumenten in Amstelveen

Amstelveen - Het zou kunnen dat er in Amstelveen maar liefst twintig panden en objecten worden aangewezen als gemeentelijk monument dankzij het Meldpunt Monumenten. De onafhankelijke Erfgoedcommissie en Vereniging Historisch Amstelveen hebben na 72 meldingen een selectie gemaakt.

“Dit is een geweldige uitkomst van het Meldpunt Monumenten,” zegt wethouder Herbert Raat vandaag in een persbericht van de gemeente Amstelveen. “Het blijkt wel dat veel inwoners betrokken zijn bij de historie en het erfgoed van Amstelveen. De Erfgoedcommissie en de Vereniging Historisch Amstelveen hebben ook hard gewerkt aan de selectie. Het is nu aan MOOI Noord-Holland. Wij kijken uit naar de definitieve lijst.”

Amsterdamseweg

Zes mogelijke monumenten staan op de Amsterdamseweg. Het gaat om de nummers 182-186, 396-408, 475, 483, 487-489 en 492-498. In het Amsterdamse Bos zijn het starthuis aan de Bosbaan en een kiosk geselecteerd.

Ook de Immanuelkerk, het volkstuinencomplex bij Langs de Akker, een grenspaal op de Hollandsedijk, de terrassen en kades in Elsrijk en een bushokje in de Dorpsstraat gaan ter beoordeling naar de onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland. Andere adressen zijn Noorddammerlaan 38, Amsteldijk Zuid 107a en Oostermeerweg 83-85. De Van Weerden Poelmanlaan 4 is reeds als monument aangewezen.

Spoorlijn

De waardestelling van de spoorlijn van de Elektrische Museumtramlijn komt van Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Naast de Amstelveense melding is bij de gemeente Amsterdam, door een andere inzender, een verzoek gedaan om het Amsterdamse deel van de spoorlijn aan te wijzen als gemeentelijk monument. Omdat het spoortracé één geheel vormt zijn de gemeente Amstelveen en Amsterdam gestart met een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijke monumentwaarde van de spoorlijn. 

Verder zijn er nog twee meldingen van een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Namelijk de Jan Huddestraat en Charlotte van Montpensierlaan.

Aanwijzingsprocedure

De onafhankelijke adviesorganisatie MOOI Noord-Holland beoordeelt nu de gemaakte selectie. Zij schrijven een ‘redengevende beschrijving’ waarna het college van burgemeester en wethouders kan starten met de aanwijzingsprocedure. Het kan dat er na onderzoek van MOOI Noord-Holland nog panden afvallen. Ook hebben belanghebbenden, zoals de eigenaren, de mogelijkheid bezwaar in te dienen.


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.