Minima in Amstelveen laten voorzieningen links liggen

Amstelveen - Het is beroerd gesteld met het aantal Amstelveense minima dat gebruik maakt van speciale minima-regelingen in Amstelveen. Naar schatting maakt slechts een derde van de minima gebruik van de voor hen beschikbare (extra) voorzieningen.

Dat meldt de Socialistische Partij (SP) in Amstelveen, dat in de komende raadsvergadering voorstellen gaat doen om Amstelveense minima beter te bereiken.

Onvoldoende bereikt

Minima worden eenvoudigweg onvoldoende bereikt in Amstelveen, stelt de SP: ‘Mooie campagnes met posters in bushokjes hebben niet geleid tot een grotere bekendheid van alle regelingen en een beter gebruik ervan. De SP vindt het daarom de hoogste tijd om de communicatie met de minima te verbeteren.’

Maatregelen

Zo vindt de SP dat je mensen die aan het loket een uitkering komen aanvragen al standaard een informatiepakket kunt meegeven met niet alleen de gemeentelijke voorzieningen, maar ook met informatie over bijvoorbeeld de voedselbank en het financieel café. Nu wordt aan de medewerkers overgelaten of er informatiemateriaal wordt meegegeven. Vermelding van de regelingen in de lokale huis-aan-huis bladen is een manier om met name de werkende minima te bereiken. Deze en andere voorstellen gaat de SP in een motie naar voren brengen tijdens de raadsvergadering van 11 december 2019.

Stadsgesprek: matige opkomst

Raadslid Marina Casadei: ‘Het beoogde stadsgesprek met de minima werd door maar 9 mensen uit de doelgroep bijgewoond. Dat is natuurlijk geen goede afspiegeling van de doelgroep en dan wordt het moeilijk om het minimabeleid te evalueren en bij te stellen.’

Moed

De SP spreekt regelmatig met personen die met moeite de eindjes aan elkaar knopen: ‘Mensen met en zonder uitkering. Sommige van hen vertellen dat ze geen bijzondere bijstand meer aanvragen, omdat meerdere keren hun aanvraag is afgewezen. Of omdat ze aan het loket al te horen hebben gekregen dat een aanvraag geen zin heeft. En dan geven ze de moed op. Maar er zijn ook nog altijd mensen die niet weten van welke voorzieningen ze gebruik mogen maken. Voor deze doelgroep zou het helpen als er pro-actief communicatiebeleid wordt ingezet. Mensen mondeling op de hoogte brengen werkt natuurlijk het beste, maar als dat niet kan kunnen bijvoorbeeld de lokale media worden ingezet.’

Meedenken

De SP doet aanstaande woensdag enkele voorstellen, maar nodigt iedereen uit om mee te denken over hoe we mensen met een kleine beurs beter kunnen bereiken.

Kijk op de website van gemeente Amstelveen voor diverse minima-regelingen en voorzieningen (klik hier)


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.