Pixabay.com

'Meer steun voor Amstelveense zelfstandigen en ondernemers met schulden'

Amstelveen – Amstelveense zelfstandigen en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die te maken krijgen met schulden, moeten meer aandacht en een betere positie krijgen in de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Daar pleit de politieke fractie van ChristenUnie voor, gesteund door AVA en de VVD. In de komende raadsvergadering, bij de behandeling van het agendapunt over de gemeentelijke schuldhulpverlening, wordt namens de drie partijen een motie ingediend om zelfstandigen en ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf een betere positie te geven in de gemeentelijke schuldhulpverlening.

Rekenkamer
Uit een onderzoek van de Rekenkamer (een commissie die aanbevelingen doet om regelingen van de gemeente te verbeteren) kwam naar voren dat er te weinig aandacht is en regelingen zijn voor zzp’ers met schulden. Ook de SP trok al aan de bel over diverse wantoestanden in de gemeentelijke schuldhulpverlening; recent deden twee personen in een commissievergadering hun schrijnende verhalen, hertgeen leidde tot de nodige discussies

Te weinig ondersteuning
De CU richt zich nu op zelfstandigen en ondernemers: ‘Ze krijgen te weinig ondersteuning  vanuit de gemeente. In de motie wordt gesteld dat alle zelfstandige ondernemers toegang moeten hebben tot de gemeentelijke schuldhulpverlening en dat er binnen de gemeentelijke hulpverlening een unit met kennis over de bedrijfsvoering van zelfstandigen moet komen, om zelfstandigen op een adequate wijze te begeleiden.’

Regie
Bert de Pijper (CU): “De regie voor een schuldhulpverleningstraject voor de zelfstandige met schulden moet bij de gemeente blijven. Het kan zijn dat in de begeleiding door de gemeente extra ondersteuning van een gespecialiseerd extern schuldhulpverleningsbureau nodig is, maar ook in die situatie moet de zelfstandige binnen de gemeentelijke schuldhulpverlening zijn aanspreekpunt houden. De huidige doorverwijzing van zelfstandigen met schulden moet tot het verleden behoren.”

Drempel verlagen
Jacqueline Höcker (AVA): “Zelfstandige ondernemers moet toegang worden verleend tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Zelfstandigen kunnen weinig beroep doen op hulp indien men in de schulden komt. Daarbij komt dat de eis om eerst uitgeschreven te worden bij de Kamer van Koophandel ontmoedigend en demotiverend werkt. Het is nodig die eis te laten vervallen. De drempel is nu nog te hoog voor de toch al kwetsbare groep zelfstandigen, die in omvang steeds groter wordt”.

Nieuwe beieldsnota
ChristenUnie, AVA en VVD dringen er bij de wethouder op aan om de bovengenoemde uitgangspunten voor een goede begeleiding van zelfstandigen in de gemeentelijke schuldhulpverlening op te nemen in de nieuwe Beleidsnota Schuldhulpverlening in Balans. ' Dit in het belang van een gemeentelijke schuldhulpverlening aan de zelfstandige die hij/zij verdient,' aldus de partijen in een persbericht.

 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.