Vliegtuig boven de Johanneskapel in Amstelveen Noord

Kaagbaan Schiphol gaat ruim negen weken dicht: Amstelveen kan meer overlast verwachten

Amstelveen - Omdat de Kaagbaan op Schiphol negen weken lang wordt afgesloten vanwege onderhouds- en vervangingswerkzaamheden, zal Amstelveen van 19 februari tot en met 25 april 2024 te maken krijgen met meer vliegverkeer.

De gemeente meldde eerder dat Amstelveen in de 9-weekse periode meer vliegverkeer cq. overlast kan verwachten. Tijdens  werkzaamheden is de start- en landingsbaan geheel niet beschikbaar voor vliegverkeer. In deze periode maken er daarom meer vliegtuigen gebruik van de vliegroutes van en naar de Buitenveldertbaan,, Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan waardoor er in die gebieden meer vliegtuiggeluid is dan gebruikelijk.

KAAGBAAN DICHT: BEKIJK HIER DE IMPACT

Extra hinder
Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure over het onderhoud: 'We realiseren ons dat groot onderhoud aan een van onze meest gebruikte banen voor extra hinder in de omgeving kan zorgen. Daarom doen we ons uiterste best om het werk zo goed mogelijk te plannen en zo snel mogelijk uit te voeren. We werken met man en macht en zoveel als het kan ook in de nacht,' aldus Hahn. 

Groot onderhoud
Groot onderhoud is nodig om grootschalige werkzaamheden uit te voeren die niet passen binnen de (kleinere) jaarlijkse onderhoudsbeurten. Tijdens dit onderhoud aan de Kaagbaan wordt er gewerkt aan de veelgebruikte onderdelen van de baan. 

In totaal wordt er 86.800 m2 aan nieuwe asfaltverharding aangebracht op de baan en rijbanen, onder andere op de Touch Down Zone (het deel van de baan waar vliegtuigen het eerste contact met de baan maken), andere veelgebruikte delen van de baan (zoals bij de taxibanen) en de dienstwegen. Vrijkomend asfalt wordt zoveel mogelijk hergebruikt.

Vervangingsonderhoud
Ander vervangingsonderhoud wordt uitgevoerd aan het beton aan de kop van de Kaagbaan en ruim 2000 LED-armaturen van de vliegveldlichtinstallatie. Daarnaast wordt er gewerkt aan het baanstation (elektra), 1500 kilometer aan hemelwaterafvoerleidingen, de waterafvoer in omliggende grasvelden en projecten in de buurt van de Kaagbaan, zoals de aanleg van 160 kilometer aan elektriciteitskabels voor de verdere elektrificatie van de luchthaven. De werkzaamheden worden uitgevoerd in samenwerking met Heijmans. Dagelijks werken er gemiddeld ongeveer 100 mensen aan de Kaagbaan.

Inzet van andere start- en landingsbanen
De Kaagbaan wordt normaliter vooral gebruikt in zuidwestelijke richting door startende vliegtuigen of in noordoostelijke richting door landende vliegtuigen. Tijdens het onderhoud maakt het vliegverkeer meer gebruik van de Zwanenburgbaan, Aalsmeerbaan en Buitenveldertbaan, afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat betekent dat er in de gebieden onder de vliegroutes van deze start- en landingsbanen meer vliegtuigen overkomen tijdens de onderhoudsperiode.

Schiphol geeft aan omwonenden via diverse kanalen over de onderhoudswerkzaamheden te informeren en hen uitgebreid op de hoogte te houden over alles rondom de werkzaamheden, de impact op het vliegverkeer en de omgeving. Meer informatie is te vinden via schiphol.nl/kaagbaan en ook is er een burennieuwsbrief.

Bekijk hier een kaartje van de verschillende vliegroutes. 


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:55

Koningsdag Amstelveen: aanhouder wint, zonnetje breekt af en toe door

Amstelveen - De vrijmarkten in Amstelveen zijn traditiegetrouw vanmorgen vroeg op gang gekomen. Op de diverse vrijmarkt-hotspots  was het tot 09.00 uur redelijk droog, maar daarna trokken buien over Amstelveen. Het weer is vandaag wisselvallig met natte en droge periodes. Tegen de middag liet het zonnetje zich af en toe zien.

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.