De Ja-sticker

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

De gemeente Amstelveen wil per 1 juni de nieuwe Ja-sticker inzetten om papierverspilling te reduceren en energie, water en CO2 te besparen.

Huis-aan-huisbladen

Huis-aan-huisbladen, zoals AmstelveenZ Magazine en het Amstelveens Nieuwsblad, mogen wel door de bus waar geen Ja-sticker op zit. Alleen als er een Nee/Nee-sticker op de bus zit worden huis-aan-huisbladen niet bezorgd. 

Een overzicht

  • Geen sticker: men wil wel huis-aan-huisbladen ontvangen, maar geen reclame

  • Nee/Ja-sticker: men wil wel huis-aan-huisbladen ontvangen, maar geen reclame

  • Ja-sticker: men wil zowel huis-aan-huisbladen als reclame ontvangen

  • Nee/Nee-sticker: men wil geen reclame en geen huis-aan-huisbladen ontvangen

Reclamedrukwerk

Momenteel ontvangt meer dan 60% van de huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk. Volgens Milieu Centraal krijgen deze inwoners jaarlijks ongeveer 26 kilo papier aan reclamedrukwerk door de brievenbus. Met de introductie van de Ja-sticker is de verwachting dat 25% van de huishoudens het reclamedrukwerk nog wil ontvangen. Dat levert een totale papierbesparing van 455.000 kilo per jaar op. Per inwoner is dat 4,8 kilo per jaar en per huishouden kan dat oplopen tot zo’n 10 kilo per jaar.

Wethouder Frank Berkhout (afval);

“Mensen maken in deze tijd andere keuzes als het gaat om duurzaamheid en zorg voor ons milieu. Daarbij past het gebruik van papieren reclamefolders niet langer. In plaats van aan te geven dat je folders NIET wilt ontvangen, zoals nu met de nee-ja sticker, willen we dat mensen gaan aangeven dat ze WEL papieren folders willen blijven ontvangen. Zo besparen we naast papier, inkt en plastic ook water en energie voor het maken van de folders en CO2 voor het vervoer ervan. Al met al een enorme besparing.”

Hoe komt men aan de Ja-sticker?

Als de gemeenteraad 24 april akkoord gaat met het voorstel, zijn de Ja-stickers vanaf
1 mei op een aantal locaties gratis op te halen, namelijk; het Raadhuis, de gemeentewerf, Inzicht (boven de bibliotheek in het Stadshart), Alleman, Noorddammer Centrum, Villa Randwijck, Stadsdorp Elsrijk, Pluspunt, MOC/De Buurtkamer, Alleman, De Bolder, Dorpshuis Nes, Westend.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:55

Koningsdag Amstelveen: aanhouder wint, zonnetje breekt af en toe door

Amstelveen - De vrijmarkten in Amstelveen zijn traditiegetrouw vanmorgen vroeg op gang gekomen. Op de diverse vrijmarkt-hotspots  was het tot 09.00 uur redelijk droog, maar daarna trokken buien over Amstelveen. Het weer is vandaag wisselvallig met natte en droge periodes. Tegen de middag liet het zonnetje zich af en toe zien.

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.