Kanovaarders in het Amsterdamse bos [Archief]

Grote zorgen over toekomst Amsterdamse Bos; recreatie boven natuur

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) maakt zich grote zorgen over de toekomst van het Amsterdamse Bos, waarin recreatie de overhand krijgt en natuur op een tweede plek komt.

‘In een Nieuwsbrief van de gemeente Amsterdam publiceerde het gemeentebestuur begin november een concept plan voor het Amsterdamse Bos. Op een nieuwe Plankaart, een soort ‘lange termijnplan’  voor het Bos, geeft Amsterdam aan, dat in de toekomst tweederde van het gebied bestemd wordt voor recreatie en eenderde voor groen en natuur’, meldt bbA in een persbericht.

Vrees

'De oorspronkelijke Plankaart was groen, wat betekent dat het hele gebied bestemd was voor ontspanning in de natuur. In de Nieuwsbrief laat Amsterdam weten dat in december het officiële plan wordt bekendgemaakt. BbA vreest dat het plan in de kerstvakantie wordt gepubliceerd, zodat het niet de aandacht krijgt die het verdient,' aldus de lokale politieke partij.

Gevaar

BbA vervolgt: 'Het onderwerp is te belangrijk om het tussendoor er even door te drukken. Raadslid Jacqueline Solleveld (bbA) legt uit wat het gevaar is van de wijziging: 'Wanneer je een gebied bestemt tot recreatiegebied geeft dat de ruimte voor nog meer activiteiten als festivals en bebouwingen, zoals restaurantjes, maneges en ga zo maar door. Recreatie is een rekbaar begrip en de activiteiten zijn dan niet meer in de hand te houden. We zijn bang dat er dan nog maar weinig van de oorspronkelijke natuur en het groen overblijft.'

Beheer

'Hoewel het Amsterdamse Bos voor het grootste deel op Amstelveens grondgebied ligt, heeft Amsterdam het beheer over het Bos. Wel moet Amstelveen de vergunningen afgeven en dat geeft de gemeente een bepaalde macht om zaken, zoals uitbreiding van het aantal festivals, tegen te houden. Met name festivals kunnen door het lawaai het leven van dieren en hun jongen behoorlijk verstoren', stelt bbA.

Gebruik

‘Amstelveense inwoners maken massaal gebruik van het Amsterdamse Bos’, zegt Jacqueline Solleveld. ‘We zijn zeker niet tegen recreatie, maar de recreatieactiviteiten voor jong en oud moeten het bos waardig zijn. Ze moeten aansluiten bij de natuur, zoals picknicken, joggen, wandelen, fietsen. Bovendien is het een van de zeer weinige gebieden waar eigenaren van honden hun huisdier los mogen laten lopen. Wij vinden dat het Amsterdamse Bos vooral natuurgebied moet blijven.’ Jacqueline Solleveld vraagt het College daarom ‘alles te doen wat nodig is om het karakter van het Amsterdamse Bos te behouden en zo nodig bij eventuele wijzigingen de Amstelveense bevolking bij de planvorming te betrekken.’


Meer nieuws

112 vandaag 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse in de omgeving van het busstation. De politie spreekt van een verdachte situatie in een bus, waarbij een passagier een verdacht pakketje bij zich zou hebben gehad. De bus is op Meander stopgezet en ontruimd.

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.