Lennart de Looze (Beeld: Katja Mali Fotografie)

GroenLinks baalt van verworpen motie Luchtkwaliteitsmeting

AMSTELVEEN - GroenLinks wil dat er in Amstelveen onderzoek wordt gedaan naar de luchtkwaliteit. De partij diende in de laatste raadsvergadering van afgelopen woensdag samen met CDA, AVA, BBA en SP een motie in om de luchtkwaliteit te gaan meten. Het voorstel kreeg de steun van de hele oppositie, maar werd net verworpen, door de tegenstem van VVD, D66 en PvdA.

GroenLinks diende de motie Luchtkwaliteitsmeting in met als doel om te laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een meetnet aan te leggen van meetpunten die de luchtkwaliteit meten in alle Amstelveens wijken. ‘‘Amstelveen ligt in een stedelijke omgeving, de snelweg A9 loopt midden door onze stad en er vliegen dagelijks veel vliegtuigen vlak over ons hoofd; dit alles is een zware belasting voor de luchtkwaliteit”, zegt GroenLinks-raadslid Lennart de Looze in een persbericht van zijn partij over het belang van de motie.

Ziek

Volgens het Longfonds kunnen mensen ziek worden van ongezonde lucht. In december 2017 stuurde een collectief van longartsen nog een brandbrief aan de Tweede Kamer om alarm te slaan over het effect van vieze lucht op de gezondheid. Het aanleggen van een meetnet is volgens De Looze een eerste stap in de verbetering van de luchtkwaliteit in Amstelveen. ‘‘Meten is weten. Met de informatie dat een meetnet oplevert kunnen we veel effectiever en op lokaal niveau maatregelen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren.’’

Het college van b en w was volgens GroenLinks tegen de motie omdat het allemaal te duur zou zijn. En de coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA stemden dan ook tegen. GroenLinks en de hele oppositie wilden juist dat het onderzocht zou worden zodat de raad een keuze kan maken uit verschillende alternatieven om de luchtkwaliteit te meten en te verbeteren.

Verbeteren

‘‘Alle partijen zeggen de luchtkwaliteit te willen verbeteren”, zegt De Looze. “Deze motie vraagt om op tafel te krijgen wat de mogelijkheden zijn voor aanleg van een meetnet, met een financieel plaatje. Bij voorbaat zeggen dat het aanleggen van een meetnet te duur is, is niet aan het college. De raad kan zelf prima bepalen of de aanleg het daadwerkelijk waard is.’’

GroenLinks Amstelveen wil zich in blijven zetten voor gezonde lucht en wacht af met welke maatregelen het college komt om de luchtkwaliteit te verbeteren.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.