Ondergrondse afvalcontainers met afval ernaast; het is een regelmatig terugkerend beeld in sommige Amstelveense straten [Archiefbeeld: Gemeente Amstelveen]

Gemeente Amstelveen reageert op afval naast ondergrondse containers

Amstelveen – 'Door de feestdagen is het inzamelen van afval (het legen van ondergrondse containers, red.) niet overal in Amstelveen volgens de gebruikelijke routine verlopen. Hierdoor zijn we een beetje achterop geraakt. Zaterdag gaan we extra inzamelen om dit in te halen.’

Dat stelt een woordvoerder van gemeente Amstelveen naar aanleiding van een publicatie op AmstelveenZ.nl gisteren [Volle afvalcontainers blijven terugkerend probleem], over ondergrondse afvalcontainers aan de Parelvisserslaan waar grote hoeveelheden afval naast waren gedumpt. Daarop volgden via Facebook ook diverse foto's van volle afvalcontainers met afval er naast in andere Amstelveense straten.

Probleem met kaartlezer

De gemeente laat weten dat het gedumpte afval aan de Parelvisserslaan is opgeruimd. De gemeente heeft daar ook een tweede restafvalcontainer opengesteld, zodat deze te gebruiken is zonder pas. ‘Er was een probleem met de kaartlezer, vandaar dat deze niet te gebruiken was’, laat de gemeente weten.

Onder het bericht plaatste een bewoner ook een foto van gedumpt afval op 8 december 2018 op dezelfde plek aan de Parelvisserslaan. Dit heeft volgens de gemeente niets te maken met volle containers: 'Het gaat in dit geval om grof afval dat niet in een container past, maar gratis weggebracht moet worden naar het Afvalbrengstation of tegen betaling opgehaald kan worden door Afvalbeheer.'

Afvalpassen niet afleesbeer

De gemeente wijst erop dat het plaatsen van afval naast de container niet is toegestaan en ook dat er boetes worden uitgedeeld wanneer handhavers van de gemeente ontdekken wie dit heeft gedaan. ‘Wie verantwoordelijk is voor het dumpen van afval valt alleen niet af te lezen aan de afvalpassen waar de bewoners gebruik van maken', aldus de gemeente.

Privacy

'Wij kunnen in verband met de privacyregels niet zien wie de pas gebruikt en hoe vaak. Deze informatie is voor ons niet zichtbaar. Bewoners denken vaak dat zij betalen per keer dat zij de container openen met hun pas. Dit is niet het geval. De afvalpas is een sleutel,'aldus de gemeente. Handhaving kan alleen achter de naam en het adres van de vervuiler komen als zij in de zakken persoonsgegevens aantreffen.

Meer informatie over de privacyregels is te lezen op www.amstelveen.nl/anders_inzamelen


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.