Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel

College heeft tientallen miljoenen klaar liggen voor een (nog) beter Amstelveen

Amstelveen - Om Amstelveen toekomstbestendig te maken wil het college van B en W tientallen miljoenen euro's investeren in de stad. Het college stelt voor eenmalig liefst 38 miljoen euro in de stad te pompen, zo blijkt uit de voorgestelde Perspectiefnota 2020. Daarbij komt ook nog een structurele uitgave van 3,7 miljoen.

Het college van B en W meldt dat de verwachting is dat Amstelveen  de komende jaren blijft groeien. Het aantal inwoners stijgt mogelijk tot 125.000 in 2040 en daarom moet er nu geïnvesteerd worden.

Het onderwijs komt er niet bekaaid af: er ligt bijna 19 miljoen euro op de plank voor verdere investeringen in onderwijshuisvesting.

Wethouder Financiën Herbert Raat legt in een persbericht uit: “Amstelveen moet in de toekomst ook een gemeente zijn waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Daarom zijn er nu investeringen nodig. In onder meer schoolgebouwen, bereikbaarheid, (verkeers)veiligheid en eigentijdse dienstverlening. Daarnaast blijven de financiën op orde en de lokale lasten zo laag mogelijk.”

Amstelveen groeit

De inschatting van de te verwachten bevolkingsgroei is gemaakt op basis van de huidige economische groei en alle woningbouwprojecten en mogelijke ontwikkellocaties, zoals Kronenburg en Legmeer. De gemeente onderzoekt wat deze groei betekent voor het voorzieningenniveau in de stad en daarmee voor de leefbaarheid.

Investeringen onderwijshuisvesting

Een belangrijke investering is onderwijshuisvesting. Om de leerlingen van de toekomst les te kunnen geven in geschikte gebouwen investeert de gemeente hier €18,7 miljoen in. Hiervoor wordt voor het eerst de reserve “sparen vooraf” gebruikt. Deze reserve bestaat sinds begin 2018 om toekomstige grote uitgaven te financieren. Het geld is grotendeels voor een permanente uitbreiding en kwaliteitsverbetering van het Keizer Karel College.

Stijgende zorgvraag

Meer inwoners die langer thuis blijven wonen betekent een stijgende zorgvraag. Hierdoor is een sterke groei in de vraag naar hulpmiddelen, mantelzorgondersteuning en huishoudelijke hulp en begeleiding. 30% (€68,6 miljoen) van de totale gemeentelijke uitgaven  gaat naar het sociaal domein.

Daarnaast hebben we in Amstelveen, net zoals vele andere gemeenten, een fors tekort op de Jeugdzorg. Ook zoeken wij naar een oplossing waarbij de jeugd de hulp blijft ontvangen, die nodig is. Het Rijk komt met extra incidenteel geld, maar daarmee zijn de tekorten niet opgelost. De gemeente reserveert een bedrag om de tekorten op te vangen. Verder breidt de capaciteit van Werkplein AA uit zodat meer inwoners, onder wie  50-plussers, aan werk worden geholpen.

Bereikbaarheid en leefbaarheid in de stad

Een groeiend inwoneraantal heeft effect op de bereikbaarheid en leefbaarheid van een stad. Het college investeert daarom in de verkeersveiligheid in het algemeen en bij scholen in het bijzonder.

Voor een veilige doorstroming van het verkeer zet het college in op onderhoud en aanpassingen van wegen. Dit betekent een verdubbeling van de Bovenkerkerweg en een verbetering van de fietsroute langs de museumspoorlijn tussen de Zetterij en de Noordammerlaan.

Ook op het gebied van wonen gaat een groeiende gemeente gepaard met nieuwe uitdagingen. Een leefbare woonomgeving en een goede woonkwaliteit zijn van belang. Het college zet daarom in op huurdersondersteuning met !WOON en een betere vergunningsprocedure en handhaving van regels rondom vakantieverhuur en woningdelen, om zo de leefbaarheid en het voorzieningenniveau ook in de toekomst op peil te houden.

Kwaliteitsslag Kunst en Cultuur

Volgens de Atlas der gemeenten scoort Amstelveen op de cultuurindex onder het gemiddelde. Zeker wanneer de gemeente groeit is een kunst- en cultuurbeleid op niveau van belang. Om een kwaliteitsslag te maken investeert het college onder andere in kunst in de openbare ruimte, het in kaart brengen en zichtbaar maken van het culturele aanbod en verder stimuleren van lokale initiatieven.

Investeren in veiligheid en handhaving

Ook zal handhaving van de openbare orde de komende jaren veranderen. Handhavers moeten zich snel en veilig door de stad kunnen verplaatsen. Daarom zijn er motoren nodig. Voor het terugdringen van het aantal inbraken zet het college ook de komende jaren extra in op het speciale interventieteam.

Gemeentelijke ICT verder op orde

Inwoners stellen steeds hogere verwachtingen aan onze dienstverlening. Het moet sneller, digitaler en er worden hogere eisen gesteld aan privacy en informatieveiligheid. Om te kunnen voldoen aan de eisen van deze tijd zijn investeringen op het gebied van ICT noodzakelijk. Met de digitale transformatie wordt de gemeentelijke dienstverlening sneller, toegankelijker en beter op de bewoners afgestemd. Moderne digitale werkplekken en een stabiele IT-infrastructuur zijn de basis hiervoor.

De agendacommissie vergadert binnenkort over het moment waarop de gemeenteraad de Perspectiefnota bespreekt. De commissies in de week van 24 juni en de Raadsvergadering van 10 juli zijn hier nu voor gereserveerd.


Meer nieuws

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.