AmstelveenZ

CDA wil actie tegen overlast gratis parkeergebieden

Amstelveen – Omwonenden zijn volgens CDA Amstelveen niet blij met de overlast op parkeergebied Zonnestein en bij de gratis parkeerplaatsen op Uilenstede en Kronenburg. De politieke partij wil dat de gemeente actie onderneemt om hier wat aan te doen.

In het gebied Zonnestein wordt er door mensen met of zonder honden veel gewandeld. Daarnaast is het voor kinderen een geliefd speelterrein. Omwonenden hebben volgens het CDA recent hun zorgen geuit omdat er afgelopen zomer zeer regelmatig en voor meerdere dagen op de parkeerplaats tegenover de Zonnesteinflat autobusjes geparkeerd stonden.

Kamperen

Het betreft volgens het CDA vooral auto’s met buitenlandse nummerborden. “In dit gebied gelden geen parkeervergunningen, iedereen mag vrijelijk parkeren”, zegt CDA-raadslid Sandra van Engelen in een persbericht van haar partij. “Het wordt wat de omwonenden betreft echter een ander verhaal wanneer dat parkeren overgaat in kamperen.”

Gedurende de zomermaanden hebben zich bij die parkeerplaats volgens het CDA regelmatig situaties van overlast voorgedaan. Zo kwamen er klapstoeltjes en tafeltjes tevoorschijn en namen deze de gehele stoep in beslag zodat wandelaars er niet langs konden. Bovendien werden de bosjes die grenzen aan de parkeerplek als openbaar toilet en prullenbak gebruikt. “Een even onwenselijke als onverkwikkelijke situatie”, zegt Van Engelen.

Onveilig

Nu het jaargetijde verandert lijkt het kamperen te zijn afgelopen. “Wat blijft zijn busjes met buitenlandse nummerborden die af en aan rijden”, vervolgt Engelen. “Allerlei spullen worden verhandeld. Er vindt uitwisseling plaats van personen en nog altijd wordt er in de busjes geslapen. Deze situatie wordt door de bewoners, nu het sneller donker wordt,  als zeer onprettig en onveilig ervaren omdat niet duidelijk is wat er gaande is.”

Tijdens de vergadering van de commissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) van afgelopen donderdag heeft CDA-burgerraadslid Ties Eigenhuis mondelinge vragen gesteld over de situatie. Burgemeester Bas Eenhoorn heeft aangegeven dat het probleem bekend is bij de gemeente. Er zijn in de afgelopen periode al 31 bekeuringen uitgedeeld.

Uilenstede

Het CDA maakt zich ook zorgen over de toenemende parkeerdruk op Uilenstede en Kronenburg. De gratis parkeerplaatsen in dit deel van Amstelveen worden overdag in toenemende mate bezet door forenzen voor de Zuidas en Schiphol. Dit leidt volgens het CDA tot onveilige situaties. Dat is de reden dat de politieke partij deze week schriftelijke vragen heeft gesteld over de situatie.

“Het betreft mensen die de gratis parkeergebieden in Amstelveen gebruiken als alternatief voor de longpark op Schiphol en Zuidasforenzen die hun dure BMW net over de grens met Amsterdam parkeren, hun vouwfiets pakken en vervolgens naar hun kantoorbaan fietsen”, zegt CDA-burgerraadslid Clint Nieuwendijk.

De parkeerdruk in het gebied neemt toe. Deze is in elk geval hoger dan de 80 procent die de gemeente Amstelveen als voorwaarde stelt om in een gebied betaald parkeren in te voeren. Deze regel uit 2017 wordt volgens het CDA daarentegen niet gehandhaafd.

Criminaliteit

Het probleem is volgens het CDA nog verslechterd door de komst van nieuwe hotels. Nieuwendijk: “Inmiddels is gebleken dat bezoekers van deze hotels de parkeerplaatsen van het hotel massaal ontwijken, omdat er voor deze plaatsen betaald moet worden.”

Het feit dat er overdag veel auto’s geparkeerd staan, trekt volgens het CDA veel criminaliteit aan. “Op 20 september is er een Porsche verdwenen”, zegt Nieuwendijk. “Op 6 augustus is er voor 6000 euro aan dj-apparatuur gestolen uit een busje die in een afgesloten garage stond. Dit baart veel zorgen bij de bewoners van Uilenstede.”

Het CDA vraagt het college om uitbreiding van de mobiele of vaste cameracontrole. Ook wil de partij weten of er andere preventieve maatregelen kunnen worden ingezet. Ten slotte vraagt de partij ook om een representatiever onderzoek naar de parkeerdruk op Uilenstede en Kronenburg.


Meer nieuws

Sport vandaag 14:36

Dutch Para Dance van start in De Meerkamp

Amstelveen - Het internationale Dutch Para Dance Event, het grootste rolstoeldansevenement ter wereld, met deelnemers uit tientallen landen is vandaag officieel van start gegaan in De Meerkamp in Amstelveen. 

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.