Anko Stoffels

Boomfeestdag: Amstelveense bomen krijgen eigen webpagina

Amstelveen - Wethouder Floor Gordon heeft vandaag op Nationale Boomfeestdag een nieuwe webpagina over Amstelveense bomen gelanceerd. 

Gordon was vandaag ook, samen met wethouder Laurens Ivens uit Amsterdam in het Amsterdamse Bos, om met kinderen uit groep 6 van de Amstelveense basisschool De Schakel en de Olympiaschool uit Amsterdam, zes nieuwe bomen te planten. 

Elk jaar vieren beide gemeenten samen Boomfeestdag in het Amsterdamse Bos. Met aanvullend de lancering van de nieuwe webpagina wil de gemeente laten zien wat zij doet om het groene karakter van Amstelveen te behouden. 'Maar ook dat het in bepaalde gevallen onvermijdelijk is om bomen te kappen. Het streven is om voor iedere gekapte boom een nieuwe terug te planten', zo meldt Amstelveen,

Het doel van de Boomfeestdag is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten onder het motto ‘Ieder kind een boom’. “Het is zo belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe waardevol bomen en de natuur zijn voor onze leefomgeving”, zegt wethouder Gordon. “Als zij eenmaal enthousiast hierover zijn gemaakt, brengen zij deze kennis weer over op anderen. Nu en in de toekomst. Je ziet dat ook kinderen een stem willen in de discussie over het klimaat. Ik vind het geweldig dat vandaag op Boomfeestdag de Kinderklimaattafel plaatsvindt, waarbij zij in gesprek gaan met politici en het bedrijfsleven over hun ideeën voor een betere wereld. Kinderen zijn de toekomst. Zij moeten zich straks inzetten voor een duurzame samenleving.”

Wethouder Gordon greep vandaag dus ook aan om de webpagina www.amstelveen.nl/bomen te lanceren. Hierop komt alle informatie omtrent bomen samen. 'Dit idee is mede ontstaan door de motie Bomenkap in Beeld die eind vorig jaar is aangenomen door de gemeenteraad. De motie maakt duidelijk hoe belangrijk het is de bewoners goed te informeren over wat wij doen”, zegt de wethouder.

'Bomen zorgen voor emotie. En dat is terecht. Bomen zijn een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Het is daarom belangrijk transparant en tijdig te informeren over het onderhoud, kappen en aanplanten van gemeentelijke bomen. Wanneer bomen een gevaar vormen voor de veiligheid is bomenkap noodzakelijk. Ook bij bouwprojecten of de aanleg van infrastructuur is dit soms onvermijdelijk. We hanteren het principe ‘groen voor groen’ en doen er alles aan om genoeg groen terug te brengen. Aandachtspunt daarbij is dat een boom onder de grond evenveel ruimte nodig heeft als boven de grond. Dit noemen we ‘de juiste boom op de juiste plek’.'

Vanaf dit jaar wordt bij de aankondiging van projecten op de gemeentelijke pagina’s van stedelijke ontwikkeling (www.amstelveen.nl/bouwprojecten) en werk in uitvoering (www.amstelveen.nl/werkinuitvoering) expliciet genoemd welke bomen worden behouden, waarom en welke bomen worden gekapt en hoeveel bomen worden teruggeplant.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.

Onderwijs & Educatie 26 mrt. 2024 10:52

Gezamenlijke aanleg van bloeibos bij basisschool De Bloeiwijzer

Amstelveen - Leerlingen van basisschool De Bloeiwijzer hebben samen met buurtbewoners en groenwethouder Floor Gordon onder toeziend oog van schooldirecteur Ronald Bouwman 580 bomen en struiken aangelegd in een nieuw 'Bloeibos'.