In de Graaf Willemlaan in Amstelveen zijn bovengrondse in plaats van ondergrondse restafvalcontainers geplaatst. [AmstelveenZ]

Bezwaar tegen ondergrondse afvalcontainers levert niets op

Amstelveen – Bezwaren tegen het plaatsen van drie ondergrondse afvalcontainers in Amstelveen zijn ongegrond verklaard door de Raad van State. Dit betekent dat deze containers bij De Graaf Willemlaan, De Hoorn en aan de Keizer Karelweg alsnog zullen worden geplaatst.

In verband met het anders inzamelen van afval heeft de gemeente er voor gekozen om meer inwoners van Amstelveen de mogelijkheid te bieden om hun restafval naar een ondergrondse restafvalcontainer te brengen. Het aantal ondergrondse afvalcontainers is hierdoor al toegenomen van 1126 naar 1354 containers. Er zullen nog meer ondergrondse containers worden geplaatst.

Verkeersveiligheid

Sommige Amstelveners hebben geprotesteerd tegen de komst van de containers. Zo klaagden bewoners dat de ondergrondse containers op de hoek van de Graaf Willemlaan en de Gijsbrecht van Amstellaan niet goed zou zijn voor de verkeersveiligheid. Daarnaast vreesden de bewoners dat de containers vlakbij hun huis zouden zorgen voor geuroverlast en geluidsoverlast.

Voor wat betreft een bij het grasveld bij De Hoorn geplande ondergrondse afvalcontainer hadden bewoners eveneens geprotesteerd in verband met de veiligheid voor op het grasveld spelende kinderen. Ook op de hoek van de Keizer Karelweg en de Van der Ghiessenstraat geplande containers leverden protesten op van bewoners omdat zij vonden dat zij van tevoren niet goed geïnformeerd waren over het wijzigen van een bepaalde locatie van de containers.

Bezwaar

De bovengenoemde bewoners hebben bij de Raad van State bezwaar gemaakt tegen de komst van de ondergrondse afvalcontainers. De bezwaren zijn allemaal ongegrond verklaard. De Raad van State laat in verschillende uitspraken onder meer weten dat de plaatsing van de containers de verkeersveiligheid voor kinderen niet zal aantasten.

Daarnaast bestrijdt de Raad van State dat de plaatsing van de containers aan de Graaf Willemlaan te veel geuroverlast en geluidsoverlast zal opleveren en ontbreekt het bovendien aan een beter alternatief. Voor wat betreft de ondergrondse containers op de hoek van de Keizer Karelweg en de Van der Ghiessenstraat laat RvS weten dat er voor de gemeente geen wettelijke verplichting bestaat als het gaat om het geven van informatie over het wijzigen van de locatie van de desbetreffende afvalcontainers.

Geplaatst

In verband met de drie verschillende uitspraken van de Raad van State zullen de ondergrondse containers alsnog worden geplaatst op de eerder genoemde locaties. Momenteel zijn er tijdelijk bovengrondse afvalcontainers neergezet.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.