Annakerk

Annakerk, Dorpskerk en Urbanuskerk in Amstelveen kleuren oranje

Amstelveen - De Annakerk aan de Amsterdamseweg, de Dorpskerk in het Oude Dorp en de Urbanuskerk in Bovenkerk en kleuren op maandag 25 november 2019 oranje.

Met de oranje uitlichting van de kerken sluit gemeente Amstelveen zich aan bij de internationale campagne ‘Orange the World’ en wordt nee gezegd tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

Eerder werd al bekend dat het ook in de bedoeling ligt de fontein op het Stadshart oranje uit te lichten. Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november 2019 door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne trapt die dag af. Wethouder Floor Gordon (Emancipatie en Discriminatie) geeft bij de Urbanuskerk in Amstelveen rond 17.45 uur het startsein om de twee Amstelveense iconen een avond oranje te kleuren.

Bewustwording

Bij huiselijk geweld zijn vrouwen vijf keer meer dan mannen slachtoffer. De meeste meldingen zijn afkomstig van omstanders of politie. De overgrote meerderheid van vrouwen doet geen aangifte of melding omdat zij zich schaamt. Vooral als er sprake is van seksueel geweld.

Taboe doorbreken

Wethouder Floor Gordon: “Dit taboe moet worden doorbroken. Daarom vragen we met Orange the World aandacht voor geweld tegen vrouwen en roepen we op om alle vormen van geweld te melden, ook bijvoorbeeld kindermishandeling. Hulp zoeken is echt nodig, geweld stopt niet vanzelf. Een belangrijke stap hierin is bewustwording over de aard en omvang van het probleem”.

Hulp voor slachtoffers geweld

Bij een acuut dreigende situatie kan 112 worden gebeld. Slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld kunnen Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, dag en nacht bellen via: 0800 - 2000. Een hulpverlener biedt een luisterend oor en kan advies geven of professionele hulp helpen zoeken. Het centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland (CSG) biedt een plek waar slachtoffers van aanranding of verkrachting alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Naast met ziekenhuizen, werkt het CSG ook nauw samen met Veilig Thuis. Ook het CSG is 24/7 bereikbaar via: 0800 – 0188.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.