Amstelveen ziet geen draagvlak voor komst islamitische school

Amstelveen - Het Amstelveense college van B & W gaat de gemeenteraad voorstellen om in beroep te gaan tegen een uitspraak van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om een islamitische school op te nemen in het Amstelveense scholenplan.

De gemeenteraad had een aanvraag voor de vestiging van een islamitische school al in 2019 afgewezen. De Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO-NH), aanvrager, ging echter in beroep tegen de afwijzing, volgens het ministerie van OCW terecht.

Willekeurig
Gemeente Amstelveen meldt vandaag in een bericht op de gemeentelijke website dat het college het niet eens is met de uitspraak van het ministerie van OCW in de kwestie: ‘Noch de gemeente noch de schoolbesturen hebben tot op heden signalen ontvangen dat er vraag is naar islamitisch onderwijs binnen de gemeentegrenzen. Het lijkt of de keus om een aanvraag in Amstelveen in te dienen willekeurig is gekozen’, aldus de gemeente.

Onvoldoende draagvlak
Amstelveen meldt dat de vrijheid van onderwijs een belangrijk grondrecht is en dat iedereen dan ook een aanvraag kan indienen voor een nieuwe basisschool in Amstelveen. ‘Maar daarbij moet wel aan voorwaarden worden voldaan’, vindt het College van B en W. ‘Voorwaarden zoals aantoonbare mogelijkheden voor voldoende leerlingen binnen de gemeente of een verzorgingsgebied rond de gemeente. De gemeente wil dat een nieuwe school levensvatbaar is.'

'Hiervoor wordt onder meer gekeken naar inwonersaantal, leerlingdichtheid en bevolkingsopbouw. De stichting SIO-NH heeft in de ogen van het college en de raad onvoldoende kunnen aantonen dat er voldoende leerlingen voor hun school in Amstelveen en omgeving wonen,' aldus gemeente Amstelveen, dat benadrukt te streven naar toekomstbestendige en levensvatbare scholen, afgestemd op de behoefte onder inwoners. 

Nieuw wetsvoorstel
Het dossier speelt feitelijk al lang; laat wethouder Herbert Raat (VVD) - die samen met onderwijswethouder Frank Berkhout (D66) optrekt in het dossier - weten: 'Het kabinet is al sinds 2016, mede op het verzoek van Amstelveen, bezig met een nieuw wetsvoorstel omtrent de vestiging van scholen en dat voorstel ligt binnenkort voor bij de Eerste Kamer. Daarbij wordt vooral gekeken naar de daadwerkelijke behoefte onder ouders voor de vestiging van nieuwe scholen om willekerurige aanvragen te voorkomen.' 
(Tekst gaat verder onder foto)

herbert_raat_amstelveen_wethouder_politiek_01 

Raat, die al een behoorlijk tijdje meeloopt in Amstelveen, verwijst naar een eerdere aanvraag voor een islamitische school in 2010, toen van Stichting Cosmicus uit Rotterdam. Die stichting wilde een algemeen bijzondere basisschool stichten in de gemeente. 'We hebben de aanvraag destijds op diverse gronden afgewezen. Een van de belangrijkste redenen was dat nergens uit bleek dat er vanuit ouders vraag of was naar een dergelijke school. Daarna hebben we ook niets meer van die school gehoord’, zegt Raat in een reactie.

Grotere rol ouders
Hij vervolgt: ‘Sinds 2016 is het kabinet, mede vanwege ons verzoek naar aanleiding van die eerdere aanvraag, bezig met een wetsvoorstel om ouders een grotere rol te geven. Het nieuwe wetsvoorstel  - om niet meer abstracte prognoses leidend te laten zijn bij het beginnen van een school, maar ouders die grotere rol te geven - is inmiddels door de Tweede Kamer en ligt nu bij de Eerste Kamer’, aldus Raat. 'Daarom probeert de stichting islamitische onderwijs Noord-Holland (SIO-NH) het kennelijk nu op de valreep nog in Amstelveen'. Raat schreef eerder al persoonlijke weblogs over het onderwerp. 

Wetswijziging op komst
De gemeente meldt in het persbericht over de naderende wetswijziging: ‘Op dit moment kunnen schoolbesturen via een indirecte meting een aanvraag voor een bijzondere school indienen. Bijvoorbeeld door te kijken naar het aantal islamitische inwoners met schoolgaande kinderen in een gemeente. Als het aan de Tweede Kamer ligt gaat dit veranderen. Er is een nieuwe wet in de maak waarin op basis van daadwerkelijke belangstelling van ouders en leerlingen een school gesticht mag worden. Bijvoorbeeld via ouderverklaringen of een marktonderzoek. Op basis van de belangstelling wordt berekend of de school op lange termijn in staat is om voldoende leerlingen aan zich te binden.'

In beroep
Het college is het dan ook niet eens met de uitspraak van het ministerie van OCW en vraagt de gemeenteraad in beroep te gaan bij de Raad van State. In eerste instantie gaat het om het binnen de wettelijk termijn instellen van een formeel beroep. Later zal de gemeenteraad een inhoudelijk voorstel van het College van B en W ontvangen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen 18 apr. 2024 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.