De iepen aan de Keizer Karelweg nabij de A9.

Amstelveen zet verplaatsingsoperatie in gang voor behoud van 13 iepen

Amstelveen - Dertien van in totaal 18 iepen op de Keizer Karelweg nabij de A9 worden niet gekapt, maar verplaatst: ze krijgen straks een plek langs de Beneluxbaan in de omgeving van de nieuwe Amstelveenlijn kruispunten bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan. 

Dat meldt de gemeente op haar website. De iepen zijn vijftien jaar oud. 'De Nationale Bomenbank schept de bomen uit de plantvakken en laadt ze op een trailer. Dit bedrijf is gespecialiseerd in boomverplanting en boomverzorging. De iepen gaan eerst naar een terrein aan de Kalkbranderij. Hier worden ze tijdelijk opgeslagen tot de locatie langs de Beneluxbaan gereed is. De gemeente haalt aan de Kalkbranderij het gras weg en zet de bomen op terpjes met stevige palen erbij.'

'Extra liefde nodig'
De gemeente meldt dat de Nationale Bomenbank de bomen het komende half jaar gaat 'vertroetelen': 'Want een boom die net is verplant heeft altijd wat extra liefde nodig. Doordat de bomen op terpjes staan hoeven ze bij de tweede verplaatsing niet weer te worden vrij gestoken. Ze kunnen dan met een trailer naar hun nieuwe locatie. De aanplant van bomen en struiken is seizoensgebonden en kan starten na oplevering van de aannemer. De gemeente verwacht tussen november 2020 en maart 2021 te kunnen starten met de aanplant langs de Amstelveenlijn. Met het inzaaien van bermen, bloemenweides en gazons hoopt de gemeente eerder te kunnen starten. Ook dit is seizoensgebonden.'

Verwijderen van bomen langs A9 in de nacht
Het verplanten van de iepen vindt vanwege de verkeersveiligheid in de nacht plaats. VEENIX, de aannemer van de A9, verwijderd op hetzelfde moment bomen en struiken langs de Keizer Karelweg in de omgeving van de op- en afritten van de A9. Omwonenden ontvangen hierover een brief van Rijkswaterstaat. De werkzaamheden zijn in de week van 2 maart 2020.

'Dertien van de achttien iepen zijn geschikt voor verplanting,' zegt wethouder Groen Floor Gordon (D66). 'Dat komt omdat deze bomen ver genoeg uit elkaar staan en er geen struiken onder groeien. Zo blijven de wortels vrij en kunnen we de bomen met kluit en al uit de grond halen. Bomen direct langs de A9 staan vooral in bosplantsoen. De wortels zijn met elkaar vergroeid en de kluiten zijn daarom niet goed uit te steken'. 

 


Meer nieuws

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur vandaag 09:16

Hoe zit het met de eikenprocessierups?

Amstelveen - Vorig jaar zorgde de eikenprocessierups voor veel overlast in Amstelveen en met name het Amsterdamse bos. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Corona Amstelveen gisteren 19:50

Corona-ontwikkelingen in Amstelveen: opnames en positieve testen

Amstelveen – Wat zijn de ontwikkelingen van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Amstelveen? AmstelveenZ zet de beschikbare gegevens van de GGD Amsterdam-Amstelland en het RIVM van zaterdag 4 april op een rijtje.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:48

Nog even geduld a.u.b.! (Aflevering 39)

Amstelveen - In de rubriek ‘Nog even geduld a.u.b.!’ geeft AmstelveenZ.nl lezers inzicht in diverse werkzaamheden en de voortgang rond grote bouwprojecten in Amstelveen, ook tijdens de coronacrisis. In aflevering 39: de vorderingen aan de nieuwe Amstelveenlijn: nog altijd een hele klus.

Corona Amstelveen gisteren 07:45

GGD: 17 nieuwe vastgestelde besmettingen in Amstelveen

Amstelveen – Niet eerder werden op een dag zoveel positieve coronatesten van Amstelveense inwoners gemeld als op vrijdag 3 april: de GGD meldde in de avond een toename van 17 vastgestelde coronabesmettingen in Amstelveen.