Amstelveen werkt aan plan om diverse wegen om te zetten naar 30 km/u

Amstelveen – Gemeente Amstelveen werkt aan een plan waarbij nieuwe 30 km/u gebiedsontsluitingswegen geïntroduceerd zullen worden. Het plan is om in de komende jaren diverse 50 km/u-wegen die daarvoor geschikt zijn, stapsgewijs af te waarderen naar 30 km-wegen.

Dat heeft het College van B en W aan de gemeenteraad laten weten in een update over de verkeersveiligheid in Amstelveen. 

GOW-30

Afgelopen jaar werd landelijk een nieuwe wegcategorie toegevoegd binnen de bebouwde kom, de zogenaamde gebiedsontsluitingsweg 30 km/u (GOW-30). Deze nieuwe categorie biedt gemeenten de mogelijkheid om op wegen die een belangrijke ontsluitende functie vervullen, maar die eigenlijk niet goed als 50 km/uur-weg in te richten zijn, af te waarderen naar een 30 km/uur-weg, zonder dat deze de ontsluitende functie voor autoverkeer verliest. Voorwaarde hierbij is wel dat de inrichting van de weg ook dusdanig aangepast wordt, dat voor de weggebruiker duidelijk is dat er een maximum snelheid van 30 km/uur geldt.

Ontsluitingswegen die niet voldoen

Ook Amstelveen kent volgens het College van B en W een aantal ontsluitingswegen die eigenlijk niet voldoen aan de inrichtingskenmerken die gelden voor een 50 km/uur-weg, maar die te belangrijk in het netwerk zijn om af te waarderen naar erftoegangsweg. Welke wegen precies op de nominatie staan is nog niet duidelijk, maar volgens het College moet gedacht worden aan 'diverse wegen in Amstelveen waar wegens gebrek aan ruimte fietsstroken aanwezig zijn in plaats van de voorgeschreven vrijliggende fietspaden.'

Plan in de maak

Het College stelt komend jaar een nieuw categoriseringsplan te gaan opstellen, waarbij de nieuwe wegcategorie gebiedsontsluitingsweg 30 km/u geïntroduceerd zal worden. Dat gebeurt volgens het College ‘op een manier die goed aansluit bij de Amstelveense situatie’.  Op basis van het plan worden in de komende jaren de aangewezen wegen stapsgewijs omgezet worden naar 'GOW-30', als de gemeenteraad er mee akkoord gaat althans. De gemeenteraad krijgt het plan namelijk nog ter goedkeuring voorgelegd.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 08:55

Koningsdag Amstelveen: aanhouder wint, zonnetje breekt af en toe door

Amstelveen - De vrijmarkten in Amstelveen zijn traditiegetrouw vanmorgen vroeg op gang gekomen. Op de diverse vrijmarkt-hotspots  was het tot 09.00 uur redelijk droog, maar daarna trokken buien over Amstelveen. Het weer is vandaag wisselvallig met natte en droge periodes. Tegen de middag liet het zonnetje zich af en toe zien.

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.