Amstelveen weer in Top 3 aantrekkelijkste gemeenten van NL

Amstelveen weer in Top 3 aantrekkelijkste gemeenten van NL Foto: AmstelveenZ

Amstelveen - Amstelveen behoort opnieuw tot de Top 3 gemeenten waar het het meest aantrekkelijk is om te wonen. Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten 2019 die vandaag wordt gepubliceerd. Amstelveen moet van de 50 grootste gemeenten van Nederland alleen Utrecht (2) en Amsterdam (1) voor zich dulden.

In die nieuwe Atlas worden de bevolkingstrends voor Nederlandse gemeenten over een periode van vijftig jaar gepresenteerd. 

De onderzoekers van Atlas voor gemeenten doen ieder jaar met een wisselend thema onderzoek naar de 50 grootste gemeenten van Nederland, door deze op 50 punten met elkaar te vergelijken. Dit jaar is het hoofdthema Groei & Krimp, vorig jaar was dat Cultuur en het jaar daarvoor Geluk.

Amsterdam, Utrecht en Amstelveen zijn in het nieuwste onderzoek evenals vorig jaar de meest aantrekkelijke woonsteden van Nederland; de steden in de grensregio’s staan zoals altijd onderin de ranglijst. De onderzoekers stellen dat als er geen grenzen zouden zijn, de ranglijst er anders uit zou zien. Atlas presenteerde daarom deze keer een Top 50 mét en zonder grensbarrières. De conclusie van Atlas is dat grensregio’s sterk zouden profiteren van een grenzeloos Europa.

Amstelveen zakt in de lijst zonder grensbarrières een plaatsje (4) en moet de derde plek afstaan aan Nijmegen, dat in de 'gewone' ranking met grensbarrières 7e staat. Eindhoven, Maastricht en Heerlen zouden, zonder grensbarrières, plotseling tot de tien meest aantrekkelijke steden van het land toetreden. 

Amstelveen scoort al jaren onverminderd hoog in de Atlas voor Gemeenten en staat de afgelopen jaren steevast op 3. Vanmiddag (22 mei) wordt de complete Atlas met als thema Groei & Krimp gepresenteerd.


Reacties