PMD-container

Amstelveen gaat afvalcontainers controleren; scheiden gaat te vaak fout

Amstelveen - Amstelveen gaat de inhoud van aangeboden PMD-afvalcontainers vaker door handhavers laten controleren, om te achterhalen of er grote vervuilers zijn te achterhalen en te beboeten. Doordat Amstelveners geregeld op verkeerde wijze PMD-afval scheiden en de verwerker strenger is geworden, hangt gemeente Amstelveen een kostenpost van 2 ton boven het hoofd.

De inzet van het Team Handhaving is een van de maatregelen die Amstelveen gaat treffen, zo valt te lezen in een brief van wethouder Floor Gordon aan de gemeenteraad. De verwerker van het PMD-afval is een stuk strenger geworden en keurt sinds december 2018 aanzienlijk meer containers af. Inmiddels gaat het om 12,5 procent van alle aangeboden Amstelveense containers, terwijl er daarvoor nauwelijks afkeuringen waren. 

Anders Inzamelen

Amstelveen stapte in 2018 over op 'Anders Inzamelen', maar dat lijkt geen oorzaak van de hogere afkeuringsgraad. Sinds oktober 2018 geldt de nieuwe inzamelmethodiek in heel Amstelveen. De afkeuringen begonnen in december 2018, twee maanden na de invoering van Anders Inzamelen. 'Het was waarschijnlijker geweest geweest dat tijdens de invoering van Anders Inzamelen er meer afkeuringen zouden zijn omdat Amstelveners nog moesten wennen, maar dat was niet het geval', laat een woordvoerder weten. Vooral de strengere controles pakker dus nadelig uit voor Amstelveen, dat stelt dat meer gemeentes in Nederland met hetzelfde probleem kampen. 

Afkeuringen

De inhoud van PMD-containers wordt vaker afgekeurd omdat er voedselresten in zitten, maar ook piepschuim of hard plastic (zoals kinderspeelgoed). Ook plastic touw, plastic gaas, medisch plastic (zoals infuuszakken) en grote lappen plastic van bedrijven zorgen voor afkeuringen van containers. Het PMD mag door de verwerker afgekeurd worden bij een vervuilingsgraad van 10 procent. 

Inkomsten mis

De inhoud van de afgekeurde containers wordt verwerkt als restafval, waardoor een deel van het PMD-afval voor niets wordt gescheiden. Amstelveen loopt door de toename in afkeuringen inkomsten mis en moet extra kosten maken voor verbranding, belasting en transport van het afgekeurde PMD-afval. Het financiële risico wordt geschat op 2 ton.

Controles door handhaving

Ook op het gebied van communicatie aan inwoners (over het juist scheiden van PMD-afval) gaat Amstelveen stappen zetten. Eveneens wordt er gekeken of Amstelveen een andere verwerker in de arm kan nemen, bij wie de kans op afkeuring kleiner is. Het huidige contract met de verwerker loopt in januari 2020 af.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.

Algemeen gisteren 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels gisteren 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen 18 apr. 2024 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.