Wilfred Mooij (ffp), Geijsel Kroon

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren

De aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Als u deze verzekering niet heeft bent u een kluns. Punt. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Met een paar tientjes premie per jaar beschermt u uw eigen vermogen tegen onvoorziene claims die u, uw gezinsleden, huishoudelijke hulp of huisdieren hebben veroorzaakt.

Particulieren lopen in het dagelijks leven met kleine handelingen namelijk onbewust flinke risico's. Voorbeelden van kleine ongelukken zijn er te over:
- U loopt of fietst iemand omver;
- Uw huisdieren of kinderen veroorzaken schade of letsel;
- U doet iets of laat iets na waardoor u schade veroorzaakt (u laat een kraan openstaan).

Verwijtbaar dom
Het klinkt wellicht vreemd maar de AVP betaalt slechts uit als u verwijtbaar (u moet wel aansprakelijk zijn) heeft gehandeld. Dus u moet verwijtbaar iets doms gedaan hebben waardoor schade of letsel is ontstaan. Als u op een bril gaat zitten die iemand op een stoel heeft gelegd, bent u niet aansprakelijk. Een stoel is om op te zitten. Opzet is wel uitgesloten, maar dan weer niet door jonge kinderen.

Kleine lettertjes
Tot zover het eenvoudige deel, maar nu de kleinere lettertjes, uitzonderingen daargelaten. U bent niet aansprakelijk voor schade aan uw eigen spullen, maar ook niet verzekerd voor voorwerpen van anderen die u structureel gebruikt (huur, lenen, u repareert iets voor iemand, etcetera). Schade door of met motorrijtuigen (behalve tuingrasmaaiers en dergelijke) is altijd uitgesloten omdat hiervoor een wettelijke verzekeringsplicht geldt.

Hoedanigheid
Essentieel is in welke hoedanigheid u schade heeft veroorzaakt. U bent uitsluitend als particulier verzekerd. Op uw werk zal uw werkgever als eerste aansprakelijk worden gesteld. Dit gaat wel eens mis bij klussers. Zij handelen dan zakelijk maar zijn vaak onverzekerd.

Hoe is het met uw aansprakelijkheid als een klusser bij u in huis verongelukt? Uw uitwonende en studerende kinderen vallen onder uw AVP. Maar als zij met de studie stoppen, zijn ze dus ook niet meer bij u verzekerd!

Zuur gespaarde centjes
Kortom, de AVP is een belangrijke, niet verplichte verzekering waarmee u uw zuur gespaarde centjes tegen onvoorziene aansprakelijkheid afschermt.

Wilfred Mooi
ffp
Geijsel Kroon


Meer nieuws

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen. 

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt.