Jurgen Ottenhoff voor Café Het Wapen, een van zijn talloze klanten. [Archiefbeeld: Anko Stoffels]

Met de liefde van Oma Bobs

AMSTELVEEN - Als klein jongetje keek hij al met veel bewondering hoe zijn oma met zorg en liefde bijna iedere zondag garnalencroquetten maakte voor de familie. Op dat moment had hij nog geen idee dat hij later een snackimperium zou runnen waar jaarlijks miljoenen bitterballen en croquetten van de band  zouden rollen. De in Amstelveen woonachtige ras-Amsterdammer Jurgen Ottenhoff is inmiddels de selfmade snackkoning van de regio  – en zijn imperium blijft groeien.

Mensen die Ottenhoff kennen lopen met hem weg: de Amstelveense snackgrootheid is geliefd bij velen. Een keiharde werker die zegt waar het op staat, nooit een blad voor de mond neemt en bovendien een hart van goud heeft. Zijn handelwijze, rechtdoorzee met een lekker tikje Amsterdamse branie, maakte Oma Bobs in vijftien jaar tijd groter dan iedereen voor mogelijk had gehouden.

Groei
In de Amstelveense horeca is hij inmiddels een icoon en de dozen met bitterballen en croquetten van Oma Bobs vinden gretig aftrek. Geen lokaal evenement of de vlaggen van Oma Bobs wapperen in het rond en de croquetten en bitterballen zitten in het vet. Maar ook in Amsterdam én buiten de regio heeft Oma Bobs stevig voet aan de grond en het einde van de groei is nog niet in zicht.

Kwaliteit
Van stamkroeg tot sterrenrestaurant: Oma Bobs is overal te vinden en maakt geen onderscheid tussen klassen. Iedereen krijgt dezelfde kwaliteit, een kwaliteit die onbetwist is. ‘Onze croquetten en bitterballen zijn met de groots mogelijke zorg door ons zelf ontwikkeld en gemaakt met de beste verse ingrediënten’, zegt Jurgen.

Succes
Maar het succes van Oma Bobs kwam niet vanzelf. Het vergde jaren keihard werken en experimenteren om tot de producten te komen die nu dagelijks met duizenden uit de fraaie fabriek in Aalsmeer komen. En het succes van Oma Bobs blijft niet onopgemerkt en dus schieten her en der snackzaakjes uit de grond om dat succes te kopiëren. ‘De meeste mensen denk, hé dat is leuk, dat ga ik ook doen. Maar die komen veelal van een koude kermis thuis. Zo eenvoudig als het lijkt is het allemaal niet’, zegt Jurgen.

Fabriek
Dat blijkt als Jurgen een rondleiding geeft door zijn recent volledig verbouwde en indrukwekkende fabriek in Aalsmeer, nabij de bloemenveiling. Aan de totstandkoming van een Oma Bobs-snack gaat een ongekend proces vooraf, waarbij zaken als kwaliteitscontroles en hygiëne een zeer grote rol spelen. Als je het met eigen ogen hebt gezien, zal je er waarschijnlijk vaak aan moeten denken als je weer eens een bitterbal in je mond stopt. ‘We proeven en testen veel, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat: de kwaliteit moet goed zijn en we kunnen geen missers veroorloven’, zegt Jurgen. Zijn fabriek voldoet aan alle wettelijke eisen.

Achternaam
Jurgen had aanvankelijk een eigen, goedlopend restaurant in Amsterdam (Trez), maar de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn isoleerden hem dermate van zijn klandizie  dat hij het niet wilde afwachten en aan een nieuw avontuur begon. Hij richtte zich vol op het maken van garnalencroquetten, volgens het beroemde familierecept van zijn oma. Zijn oma, die zo’n ingewikkelde Franse achternaam had, werd door iedereen Bob genoemd: zo ontstond de bedrijfsnaam.

Vak Zuid
De eerste echte klant van Jurgen’s ‘Oma Bobs’ was niet de minste: het destijds vermaarde en booming Vak Zuid onder het Olympisch Stadion. Gelukje: zijn zwager was eigenaar  en dus was dat een prima manier om zichzelf op de kaart te zetten. Jurgen maakte de garnalencroquetten aanvankelijk nog letterlijk aan de keukentafel samen met zijn vrouw Saskia, maar toen hij zich ook ging richten op bitterballen kon dat al heel snel niet meer. Jurgen deed in zijn beginperiode op de fiets diverse horecazaken aan om zijn producten te laten proeven en die vielen zowat overal in de smaak.

Groei
De ene na de andere nieuwe klant volgde en de fiets werd een brommer, de brommer werd een Vespa-driewieler en die Vespa werd een gekoelde bestelauto. Inmiddels heeft Oma Bobs een heel wagenpark en is de keukentafel met een klein vriezertje uitgegroeid tot een productiewalhalla waar je u tegen zegt.

Ze komen maar naar mij
Zelfs de banken, die geen cent in hem wilden investeren toen hij een restaurant startte, belden hem spontaan op toen ze het succes opmerkten. ‘Of ik misschien langs wilde komen voor een afspraak’, zegt Jurgen. ‘Dat heb ik geweigerd. Het leek mij beter dat ze naar mij toe zouden komen.’ Uiteindelijk kon Jurgen het pand in Aalsmeer kopen, waar de productie nu op volle toeren draait.

Klaar voor de toekomst
Ottenhoff deed recent een miljoeneninvestering en is helemaal klaar voor de toekomst. De hoogste tijd om heel Nederland te veroveren: met de liefde van Oma Bobs.

Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.15 - Oktober 2016


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.