Column: De onzekerheid over woningdelen

Column: De onzekerheid over woningdelen

Een aanzienlijk deel van geliberaliseerde huurwoningen wordt bewoond door woningdelers. Denk bijvoorbeeld aan studenten en starters die met drie of meer bewoners een woning huren en samen de huur betalen. In onze gemeente gaat het vooral om alleenstaande expats die met collega’s een woning delen. Waarom wordt dit gedaan en mag dit officieel wel?


- Lees verder onder deze advertentie -

De voornaamste reden om een woning te delen is geld. Van een doorsnee student verwacht je wel dat zij niet al te veel te besteden hebben (lees ook onze column belastingvrij schenken, Amstelveenz uitgave juni 2016). Maar van expats wordt dit vaak niet verwacht, want het bedrijf betaalt toch de huur? Ja, dat is wel het geval maar iemand die alleen is, krijgt een lager budget dan een stel of een gezin. Een woning in je eentje huren is financieel niet haalbaar.

Budget
Het budget bij sommige bedrijven ligt rond de € 600,- per maand en daar kun je in Amstelveen geen woning voor huren. Een sociale huurwoning is ook niet de oplossing voor iemand die hier tijdelijk komt wonen. Om over de enorme wachtlijsten nog maar te zwijgen.

Samen
Collega’s besluiten dan om samen een woning te gaan delen. Er is dan vaak één hoofdhuurder en de anderen staan als medebewoners in het contract. De makelaar raadt de verhuurder in deze gevallen een schoonmaker aan zodat de woning goed wordt onderhouden. De huurders werken namelijk erg veel. Als woningeigenaar denk je het dan toch goed voor elkaar te hebben.

Overlast
En toch mag dit woningdelen niet… Een veel gehoord tegenargument voor woningdelers is overlast. Dit is te voorkomen als er goede afspraken en regels worden gemaakt. Dus waarom zal het dan niet mogen? De Nederlandse wet zegt namelijk dat een woning bestemd is voor één huishouden. Dit wordt ook nog eens bevestigd in het bestemmingsplan. Door de bovengenoemde samenstelling vindt er feitelijk een omzetting van een zelfstandige naar een onzelfstandige woning plaats.

Een zelfstandige woning die door meer dan één huishouden wordt bewoond heeft een vergunningsplicht voor het omzetten van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte. Verhuur jij jouw woning toch aan woningdelers? Dan riskeer je een boete van tienduizenden euro’s.

Screening
Verhuren moet leuk zijn en daarom worden expats bij Bianca Combee Housing Service altijd heel goed gescreend. Als er expats zijn van gerenommeerde bedrijven die toch een woning met elkaar willen delen, zijn daar oplossingen voor. Wij hebben als enige makelaar in Amstelveen contact met de gemeente hoe te handelen bij dit soort zaken. Wil jij ook jouw woningen verhuren maar wel op een legale manier? Kom bij ons langs op kantoor voor advies en goede begeleiding. Of interesse in een andere vastgoedbegeleiding? Wij helpen je graag op weg!

Bianca Combee, Bianca Combee Housing Service

Bianca Combee Housing Service | Amsterdamseweg 181| Telefoon: +31 (0)20 210 6000 | www.biancacombee.nl | info@biancacombee.nl

Deze bedrijfscolumn is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine No.18 - Februari 2017

 

Gekoppeld aan dit bericht


Reacties